latinica  ћирилица
07/06/2020 |  15:55 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Vlast ne postoji da bi otimala od drugih (FOTO/VIDEO)

U manastiru Stanjevići kod Budve danas je obilježeno 100 godina od obnavljanja Pećke patrijaršije i vijek od upokojenja Mitrofana Bana, te je tim povodom održana i duhovna akademija.
Budva-liturgija - Foto: SRNA
Budva-liturgijaFoto: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je Mitrofan Ban obnovitelj jedinstva Pećke Patrijaršije, a da je zajedno sa kraljem Nikolom učestvovao u oslobađanju Kosova i Metohije.

On je napomenuo da je ovaj mitropolit sve što je imao podijelio, ne samo sa svojim Grbljanima, nego i sa Crnogorcima, i sa Bokeljima i sa Brđanima.

Mitropolit je istakao da vlast ne postoji zbog toga da bi otimala od drugih, nego da bi ono što je Bog dao podjednako podijelila svima.

Foto: SRNA

- Ono što je Duh Sveti utvrdio ne možemo mi sada da razaramo zbog interesa nekih. Sada traže da stvaraju nekakvu novu, bezbožnu, lažnu crkvu. Crkva Božija niti je partija, niti je nacija. Јeste nacija Božija, koja objedinjuje sve zemaljske narode - rekao je vladika.

Diskriminatorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa oduzimanje crkvene imovine i svetinja, u Crnoj Gori su se usprotivili sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i vjerni narod.

Organizovane su litije kojom su vjernici iskazali neslaganje sa zakonom, a vlast je hapsila vladiku Јoanikije i nekoliko sveštenika, podnesene su i krivične prijave.

Nakon što je usvojen Zakon krajem prošle godine, odbornici u Pljevljima donijeli su odluku o prodaji motela "Vodice" u čijem sklopu će biti prodata i manastirska vodenica stara 500 godina.

Opozicioni odbornici smatraju da je riječ o "početku oduzimanja crkvene imovine" i "otvaranju kockarnica i kafića na crkvenoj imovini".

Episkop mileševski Atanasije uputio je pismo čelnicima Pljevalja u kojem ih moli da se iz prodaje izuzme vodenica, jer "opština Pljevlja nije njen stvarni vlasnik, već uprava Manastira Svete Trojice".