latinica  ћирилица
07/06/2020 |  17:16 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Najbezbjednija zemlja Švajcarska, BiH na 72. mjestu

Švajcarska se nalazi na prvom mjestu kao najbezbjednija zemlja u trenutnoj fazi pandemije virusa korona, Јužni Sudan je u ovom trenutku najopasnija država, dok je BiH zauzela 72. mjesto, pokazalo je istraživanje koje je proveo konzorcijum sa sjedištem u Hong Kongu.

Srbija je na listi najbezbjednijih zemlja zauzela 54. mjesto, Slovenija 32, Hrvatska 36, Crna Gora 42, Mađarska 18, a Albanija na 88. mjesto.

Prva mjesta zauzmaju države sa snažnim ekonomijama, dok su ranije to bile zemlje koje su brzo reagovale na krizu.

Deset prvih država su Švajcarska, Njemačka, Izrael, Singapur, Јapan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Јužna Koreja.

Švajcarska i Njemačka su došle na prvu i drugu poziciju prvenstveno jer imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mjera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbjednosti, navodi se u studiji.

Lista je napravljena na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara - efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom, prenosi RTS.

Istraživanje je sprovela "Dip noledž grupa", konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija koji su u vlasništvu ove grupacije.