latinica  ћирилица
07/06/2020 |  17:27 | Autor: TANЈUG

Za jedan dan u Srbiji 4.000 izliječenih; Kako je to moguće?

Izliječenih pacijenata u Srbiji od kovida 19 za samo jedan dan više je za 4.000. Zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević odgovara da nema nikakvih vanprofesionalnih, odnosno nemedicinskih razloga za to.
Darija Kisić Tepavčević - Foto: TANЈUG
Darija Kisić TepavčevićFoto: TANЈUG

Darija Kisić Tepavčević kaže da je razlog za nagli skok broja izliječenih od kovida 19 u subotu nova reklasifikacije pozitivnih na virus u Srbiji.

Navodi da je u petak na sjednici Kriznog štaba donesena odluka da se dosadašnji "strog" pristup nadzora nad kovidom 19 "relaksira".

Naime, sjednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan pi-si-ar test, umjesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vrijeme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

Na sajtu covid19.rs u petak je objavljeno da je broj izliječenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.

- Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se prije svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bilo otkriveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu u petak donijeli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora - navodi Kisić.

Objašnjava da to sada podrazumijeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

U kućnoj izolaciji, dodaje, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

- U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifiakcija statusa svih pozitivnih slučajeva . kaže Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da je Srbija od momenta šire dostupnosti pi-si-ar testiranja imala jedan od "najkonzervativnijih" pristupa u nadzoru nad kovidom 19, uključujući, podsjeća, i intenzivno traganje za svim potencijalnim nosiocima infekcije.

Podsjeća i da je u fazi najveće aktivnosti virusa odlučeno da se izoluju svi potvrđeni slučajevi, bez obzira na težinu kliničke slike.

U skladu sa kriterijumima SZO, dodaje, prihvaćeno je i da je za izliječenje od kovida 19 potrebno najmanje dva negativna pi-si-ar testa i ističe da Srbija nikada nije koristila brze testove u tu svrhu, kao što su radile druge zemlje.

U jednom momentu, odlučeno je, kaže Kisić Tepavčevićeva, da pacijenti koji tokom hospitalizacije imaju povlačenje svih simptoma u trajajnju od najmanje sedam dana i jednog negativnog pi-si-ar testa, slati su na kućnu izolaciju od dvije nedjelje, nakon čega bi ponovo radili pi-si-ar test, koji ako je negativan, označavali bi se kao zdravi.

Nekada je status pacijenta označenog kao oboljeli trajao i dva mjeseca, ukazuje Kisić Tepavčevićeva, imajući u vidu, dodaje, da vrijeme hospitalizacije traje od dvije do tri nedelje, plus vrijeme koje potrebno za čekanje pi-si-ar testa i vrijeme kućne izolacije od 14 dana.

Prema novim kriterijumima, status pozitivne osobe sada može da traje 14 dana, ako je osoba bez simptoma.