latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:56 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Kiša i niže temperature ugrozili usjeve (VIDEO)

Kiša, praćena niskim temperaturama, ugrozila je usjeve. Nepovoljne vremenske prilike negativno utiču na razvoj povrtarskih i ratarskih kultura. Ugroženo je povrće i u plastenicima i na otvorenom. Smanjen je rod, a kasniće i berbe.
Usjevi - Foto: RTRS
UsjeviFoto: RTRS

Kukuruz, željan sunca bori se da opstane i preživi temperaturne oscilacije u toku dana i noći. Na vlažnim parcelama nedostaje mu snaga za dalji rast i razvoj.

- Pojedini listovi kukuruza, pogotovo gornji, počinju da žute i tamne i to se dešava od velike hladnoće i vlage. Ko je uradio dobru agrotehniku, tu je uglavnom dobar kukuruz, zavisno od zemljišta - kaže Dušan Stjepanović, poljoprivrednik iz semberskog sela Kojčinovac.

Noćna temperatura ispod 12 stepeni uzima danak, pa je na nekim parcelama kukuruz potpuno blokiran u razvoju, a listovi su ljubičasti zbog nemogućnosti usvajanja fosfora. Ratarima se savjetuje prihrana kukuruza preko lista.

- Prvenstveno se preporučuje prihrana sa đubrivom na bazi aminoksielina i dodavanja đubriva koja imaju izuzetno jaku koncentraciju fosfora i aminokiseline da ublaži temperaturne šokove - kaže poljoprivrednik Stanko Tadić.

Niska temperatura ugrozila je i lubenicu i dinju u tunelima, koja je trebalo da bude otvorena prije deset dana. Prvi rod je upitan i prispjeće deset do petnaest dana kasnije nego inače, a kasni i sadnja na otvorenom.

- Rasad nam stoji u plasetniku, ne možemo da je iznesemo vani zbog ovog vremena. Trebalo je da bude posađena prije četiri do pet dana, a joj već prolazi rok za sadnju. Na to ne možemo da utičemo - naglašava Milorad Zarić iz Crnjelova.

I vađenje rane mrkve koja je prispjevala oko 8. juna kasniće sedam dana.

- Vrijeme nije dobro ove godine, pogotovo je loša agroemeteorološka situcija, kiše su ogromne, kulture skroz sporo rastu. Mnogo je hladno, temperatura nije prešla 25 stepeni. Ove godine sve su kulture podbacile i slabi su za ovaj rok dospijevanja - priča Mensur Hadžić iz Јanje kod Bijeljine.

Vremenski uslovi nepovoljni su i za povrće i u plastenicima. Nema redovnog branja krastavaca, a usporeno je i sazrijevanje paprike. Biljke su pod stresom pa dolazi do razvoja gljivičnih i bakterijskih oboljenja.

- Kad krene ljepše vrijeme moguća je pojava i grinje, odnosno crvenog pauka koji znači fungicide koji djeluju na gljivična oboljenja, a gdje ima pojave bakterioze, dobro je uraditi tretmane bakarnim preparatima - pojašnjava Vanja Nestorović, agronom.

Stručnjaci savjetuju da povrtari prije iznošenja rasada na njive odrade tretman aminokiselinama i đubrivima da je biljka što spremnija za temperaturne oscilacije.

Problema će imati i ratari koji nisu zaštitili pšenicu od fuzarijuma jer joj zbog kiše u fazi cvijetanja prijeti oboljenje.

Povećana je i zaštita voća koje je izloženo napadu biljnih bolesti.