latinica  ћирилица
09/06/2020 |  12:11 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

U kampu Lipa migranti u boljem položaju od srpskih povratnika (VIDEO)

Zbog sve veće migrantske krize i proširivanja migrantskog kampa na privatno zemljište koje je u vlasništvu Srba, u selu Lipa kod Bihaća, održava se sastanak srpskih udruženja i predstavnika Srba u organima vlasti Federacije BiH.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Mještani okolnih sela i u selu Lipa kažu da su migranti dobili sve o čemu su povratnici oduvijek sanjali, da je život Srba u ovim krajevima jako težak, i da ga dodatno otežava odluka BiH vlasti da ovdje prebace migrante.

Ovi ljudi protestima i okupljanjima žele da poruče da neće odustati od svoje borbe, jer se, kako kažu, plaše za svoj život i za bezbjednost djece.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH rekao je da je prvi zahtjev sa sastanka upućen prema Predsjedništvu BiH da se postigne sporazum sa državama Avganistan, Iran, Irak i Pakistan o readmisiji državljana tih zemalja koji se nalaze u BiH.

- To je prvenstveno nadležnost institucija BiH i rješavanje migrantske krize mora da krene sa tog nivoa. Trenutno imamo situaciju da nemamo ministra bezbjednosti u SM BiH, koji je i podnio ostavku zbog toga što ovo pitanje ne može da se riješi na adekvatan način. Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za potpisivanje bilateralnih sporazuma treba da krene u proceduru da kontaktirao pomenute države i da se potpiše sporazum koji sam naveo - rekao je Radanović.

U Hramu Presvetog Vaznesenja Gospodnjeg, koji je udaljen stotinak metara od migrantskog kampa služen je moleban za spasenje Krajine i pravoslavnog naroda.

Opširnije u videu: