latinica  ћирилица
17/06/2020 |  13:12 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Migrantska kriza zahtijeva multiagencijska rješenja

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović i šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler naglasili su da je migrantska kriza globalni i kompleksni problem koji podrazumijeva globalna i multiagencijska rješenja.
Јović - Zatler - Foto: SRNA
Јović - ZatlerFoto: SRNA

Јović i Zatlera su na današnjem sastanku u Sarajevu istakli da je riječ o pitanju koje se tiče svih na nivou BiH, a posebno humanitarni aspekt ovog problema, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Sagovornici su naglasili potrebu donošenja Akcionog plana za suzbijanje ilegalnih migracija u BiH koji se nalazi u proceduri Savjeta ministara, a razgovarano je i o angažovanju pripadnika Fronteksa na pomoći bezbjednosnim snagama BiH.

Na sastanku je pozitivno ocijenjen dosadašnji rad policijskih agencija u borbi protiv migracija, koji se uprkos nedovoljnim kadrovskim i materijalnim sredstvima, uspješno suprotstavljaju ovom problemu.

Јović i Zatler su apostrofirali i podržali sve naredne korake ranije dogovorene saradnje sa EUROPOL-om, koji su bili godinama u zastoju a odnose se na potpisivanje instrukcije o pitanjima od važnosti za provođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, slanje oficira za vezu iz BiH u sjedište u Hagu, kao i druga tehnička pitanja o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke, kao što je preseljenje opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u prostorije Ministarstva bezbjednosti.