latinica  ћирилица
17/06/2020 |  16:47 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Dodik: Rješavanje političkih pitanja neprimjerenom policijskom akcijom za svaku osudu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su današnje scene ekstremnog nasilja u Budvi brutalne i za svaku osudu, kao što je za osudu i način rješavanja političkih pitanja neprimjerenom policijskom akcijom, pogotovo jer nisu iscrpljena sva pravna i politička sredstva.

- Niko kome je stalo do mira i dostojanstva, bilo gdje, a pogotovo u našoj regiji, ne može spokojno da gleda scene nasilja u Crnoj Gori. Prvo one s nasiljem prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj imovini, prema episkopima i sveštenicima naše crkve, a onda i ove današnje scene nasilja nad lokalnim funkcionerima opštine Budva - rekao je Dodik upitan da prokomentariše današnje nemile scene u Budvi i hapšenje lokalnih zvaničnika.

On je konstatovao da scene ekstremnog nasilja iz Budve nad službenikom lokalne samouprave neodoljivo podsjećaju na nedavne scene iz SAD, u kojima je usljed policijske torture zadavljen tamošnji afroamerikanac.

- Vlast koja poseže za policijskom silom u rješavanju političkih pitanja gazi sva demokratska dostignuća i ne može se smatrati narodnom. Meni kao političaru je to odavno jasno. Razumijem da nekima nije i da uvođenje demokratije silom smatraju vrhuncem svoje moći. Јa, pak, mislim da je u pitanju nemoć, koja se manifestuje kroz ovakve nervozne akcije - ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da u Republici Srpskoj ili BiH nikada nije zabilježen nijedan slučaj diskirminacije ili torture nad pripadnicima crnogorske nacionalne manjine ili njihovim nacionalnim vrijednostima.

- Nažalost, to se ne može reći za naš narod u Crnoj Gori, čije vrijednosti su brutalno napadnute. Ako bi u jednoj rečenici morao da se osvrnem na nemile scene koje danas pristižu iz Budve poslužio bi se stihovima najčuvenijeg Srbina iz Crne Gore i jednog od najčuvenijih koga Srbi imaju, velikog Njegoša koji reče: 'Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom! - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.