latinica  ћирилица
18/06/2020 |  17:00 | Autor: SRNA

Usvojena informacija o stanju u oblasti migracija za april

Savjet ministara usvojio je danas informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH za april, koju će Generalni sekretarijat Savjeta dostaviti Predsjedništvu BiH.

U informaciji se navodi da su u prva četiri mjeseca ove godine evidentirana ukupno 4.572 nezakonita migranta, što predstavlja smanjenje za 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su prijavljena ukupno 6.034 migranta, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje sjednice.

Najviše nezakonitih migranata je iz Pakistana /27,4 odsto/ i Avganistana /24,1 odsto/, precizira se u informaciji koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

U informaciji je navedeno da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo 4.247 osoba, od kojih je 78 podnijelo zahtjev za azil.

- Broj nezakonitih migranata u aprilu, kada je zabilježeno njih 128, manji je za 92 odsto u odnosu na mart, što je rezultat mjera ograničenja kretanja koje su preduzele zemlje regiona i EU usljed pandemije kovid-19. Broj nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u aprilu je za 95 odsto manji u odnosu na isti mjesec lani - navedeno je u informaciji.

Od 1. januara do 30. aprila iz budžeta IPA projekta "Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH" realizovana su sredstva u iznosu 8.692.317 evra, od čega u aprilu 2.158.298 evra.

Savjet ministara usvojio je i izvještaj Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za prošlu godinu, koja sadrži sedam strateških ciljeva i 155 planiranih aktivnosti, od kojih je 60 predviđeno Strategijom.

Od ukupnog broja Strategijom planiranih aktivnosti 35 je realizovano u potpunosti, 24 djelimično, a samo jedna aktivnost nije realizovana.

- Od ostalih aktivnosti koje nisu predviđene Strategijom, a sadržane su u planovima nadležnih institucija, njih 54 ili 56,8 odsto realizovano je u potpunosti, 27 ili 28,4 odsto djelomično, a 14 aktivnosti ili 14,7 odsto nije realizovano - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su ovim izvještajem identifikovani problemi i rizici u sprovođenju strategije, te su dati prijedlozi Radne grupe za njihovo prevazilaženje.

Na sjednici je usvojen i izvještaj predstavnika BiH imenovanih u Zajedničko koordinaciono tijelo zaduženo za praćenje sprovođenja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o saradnji u nadzoru granice BiH za 2018. i 2019. godinu.

- Prema ovom izvještaju, uspješno su realizovani zajednički planovi Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske o sprovođenju mješovitih patrola na lokalnom i regionalnom nivou - navodi se u saopštenju.

Prethodno je Savjet ministara usvojio izvještaj o radu predstavnika BiH u Mješovitoj komisiji za praćenje sprovođenja Sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom saobraćaju za 2019. godinu.