latinica  ћирилица
24/06/2020 |  18:27 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Košarac: Respektabilna kompanija koja izvozi 97 odsto proizvoda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je zvornička "Alumina" respektabilna kompanija koja zapošljava 1.600 radnika i posluje sa oko 600 kompanija, što potvrđuje potrebu da resorno ministarstvo bude potpuno otvoreno za saradnju sa ovako važnom kompanijom iz Republike Srpske.
Staša Košarac i Mile Matić - Foto: SRNA
Staša Košarac i Mile MatićFoto: SRNA

- Treba istaći da je godišnji promet kompanije oko 300 miliona KM, što je približno 97 odsto izvoza, čime `Alumina` značajno utiče na obim spoljnotrgovinske razmjene BiH i u tom kontekstu zavređuje adekvatan tretman - rekao je Košarac novinarima nakon razgovora sa menadžmentom ove kompanije.

On je naglasio da je spoljnotrgovinski promet koji obezbjeđuje "Alumina" za respekt i da ga treba poštovati.

- Svi, prema svojim mogućnostima, sa aspekta pozitivnih propisa, treba da omogućimo razvoj ovakve kompanije i u tom kontekstu će biti kretanje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa "Aluminom" i svim drugim koje će uticati na povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene kompanija BiH sa tržištima u okruženju - istakao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što u nekom ranijem periodu nije bilo razumijevanja iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa prema "Alumini".

- S obzirom da sam naslijedio takvu vrstu odnosa sa ovom kompanijom, procijenio sam da je veoma važno doći u `Aluminu` i razgovarati sa menadžmentom kako bi prevazišli eventualne probleme koji su bili uočeni u spoljnotrgovinskom prometu proizvoda "Alumine" - rekao je Košarac.

On je ocijenio da je takav odnos prema ovoj kompaniji bio nedopustiv iz prostog razloga što je "Alumina" iz tradicionalnog proizvodnog asortimana u posljednjih nekoliko godina prešla u disperziju proizvodnog asortimana od oko 30 proizvodnih komponenti.

- Smatram da nadležno ministarstvo, koje je zaduženo za spoljnotrgovinski promet, treba da bude partner, ne samo ovoj kompaniji, nego i sličnim kompanijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - rekao je Košarac.

On smatra da je uloga ministra i resornog ministarstva da ovakvim kompanijama u Republici Srpskoj i FBiH, u skladu sa zakonom, olakša uvoz komponente radi dalje obrade, odnosno izvoza proizvoda.

- U tom kontekstu analizirali smo pozitivne zakonske propise na nivou BiH kada su u pitanju carinske stope i mislim da ćemo na osnovu analiza relevantnih činjenica i relevantnih institucija donijeti određena pozitivna rješenja kada je riječ o ovoj kompaniji - rekao je Košarac.

On je naveo da ga raduje činjenica da u segmentu nadležnosti resornog ministarstva postoji redovan tempo u administrativnom djelovanju Ministarstva na osnovu zahtjeva kompanija, ocjenjujući da su u tom pogledu vrlo jasno i precizno definisani prioriteti.

- Treba jasno reći da sam upoznat o visokom nivou socijalno-društvene odgovornosti "Alumine" i o tome da je u ovoj kompaniji zaposleno približno 1.600 radnika, što je četvrtina ukupno zaposlenih radnika u Zvorniku. To dovoljno govori o potrebi da ova kompanija ima posebnu pažnju i tretman - poručio je Košarac.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Mile Matić upoznao je Košarca da kompanija svoje proizvode uglavnom izvozi, što je veoma važno za spoljnotrgovinsko poslovanje.

On je rekao da je sa Košarcem razmatrao pitanje suspenzije carine na lužinu koja nije evropskog porijekla, a koju "Alumina" ima potrebe da povremeno uveze za funkcionisanje svog proizvodnog procesa.

- Smatram da nema potrebe za carinjenje lužine, kada te proizvodnje nema u BiH istakao je Matić.

Matić je rekao da je sa Košarcem razgovarano i o robi dvojne namjene, te dodao da očekuje podršku resornog ministarstva za pravilno i normalno rješavanje propisa kako bi kompanija nastavila izvoz.