latinica  ћирилица
24/06/2020 |  19:25 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Novi set pomoći za privrednike Banjaluke (VIDEO)

Za privrednike u Banjaluci, koji su pretrpjeli štetu za vrijeme pandemije, spreman je novi set pomoći, koji je razmatran na sjednici Skupštine grada.
Banjaluka (Foto: Aleksandar Čavić) -
Banjaluka (Foto: Aleksandar Čavić)

Odbornici su diskutovali i o Izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu, a u 114 tačaka dnevnog reda nalazi se i Informacija o sudskom sporu u vezi sa lokacijom "stare autobuske stanice" u Banjaluci.

Privredni subjekti koji nisu radili u periodu pandemije i još ne rade mogu očekivati olakšice. Između ostalog, privrednici imaju mogućnost produženja subvencije za komunalne takse za jun.

- Druga se odnosi na povoljnosti za investitore, odnosno na naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. Mogu da sklope ugovor o plaćanju u dužem vremenskom periodu, odnosno u više rata ukoliko im je to potrebno - rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Pred odbornicima je i Informacija o sudskom sporu u vezi sa zemljištem stare autobuske stanice u Banjaluci. Kako je naveo predsjednik Skupštine, grad ima ograničene mogućnosti kada je riječ o povoljnom ishodu.

- Ono što mogu da kažem je da Grad preduzima sve aktivnosti kada je riječ o zaštiti imovine. Ova administracija zauzela je taj kurs da sve ono što je od interesa za grad i građane Banjaluke , a to je prije svega imovina, da ima aktivnu ulogu u tom svemu - naveo je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Najviše se diskutovalo o Izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu. Predstavnici opozicije iznijeli su primjedbe, između ostalog i na građenje i nedostatak parking mjesta.

- Zakonski, kupci nisu natjerani da moraju kupiti podzemne garaže koje prave mnogi investitori, po čemu zadovoljavaju kriterijume, a onda ostaju prazne - pojasnio je Radojičić.

Sjednica Skupštine grada, održana je u Banskom dvoru, uz poštovanje preporuka epidemiologa sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona uz fizičku distancu i korišćenje zaštitne opreme.