latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:36 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

U NSRS glasanje o apsolviranim tačkama

Nakon što su poslanici razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj, izjašnjavaju se o apsolviranim tačkama.

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srpskoj jeste otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata.

Zakonskim odredbama propisano je da se javno‐privatno partnerstvo može realizovati u svim oblastima u kojima javni partner pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da zbog situcije prozrokovane pandemijom virusa korona moraju biti obezbjeđena finansijska sredstva kako bi bila sačuvana javna potrošnja i zasutavljen pad bruto domaćeg proizvoda.

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj jeste otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da se javno‐privatno partnerstvo može realizovati u svim oblastima u kojima javni partner pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, kojim je, između ostalog, predviđeno da se sudske takse ukidaju za podnesak kojim se traži uvjerenje /pet KM/ i za izdato uvjerenje /10 KM/, kao i sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda /pet KM/ i za izdati jedinstveni pristupni kod /10 KM/.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da se izmjenama ovog akta pristupilo u skladu sa načelima poreskog sistema iz Zakona o poreskom sistemu Srpske kako bi se uticalo na poboljšanje poslovnog okruženja, povećanje ekonomske aktivnosti i razvijanje konkurentnosti privrede Srpske.

Potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojičić istakla je tokom ranije poslaničke rasprave da će izmjene ovog zakona rezultirati određenim smanjenjem prihoda u budžetu, ali da je opredjeljenje Vlade da, pored otežanih uslova, radi na reformi neporeskih davanja.

Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku preciznije definisana uloga stručnih savjetnika suda i tužilaštva ili stručnih lica.

Na dnevnom redu desete redovne sjednice su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske.