latinica  ћирилица
25/06/2020 |  16:22 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Kompanija "Alpro" uspjela da opstane i da ne otpusti nijednog radnika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je kompaniji "Alpro" u Vlasenici, koja zapošljava 150 radnika, uspjela da opstane u teškim vremenima i da uprkos krizi u proteklom periodu nije otpustila nijednog radnika.
Cvijanović posjetila fabriku Alpro - Foto: RTRS
Cvijanović posjetila fabriku AlproFoto: RTRS

Cvijanović je izjavila novinarima nakon što je sa predstavnicima opštine Vlasenica posjetila ovu kompaniju da je "Alpro" dijelio sudbinu svih dešavanja u proteklom periodu - u vrijeme rata, u poratnom periodu i vremenu različitih transformacija.

- Suočena sa mnogim izazovima, ova kompanija je uspjela da opstane, zapošljava 150 ljudi, a to znači da 150 porodica na području Vlasenice ima gdje da zaradi za život. Ovo je kompanija koja je zajedno sa institucijama Republike Srpske i lokalnom vlasti uspjela da se odupre velikom zlu koje se zove korona, uspjeli su da zadrže sva radna mjesta, radnike i čestitam im na tome, a posebno što su nakon prvobitne krize uspjeli da zaposle dodatni broj radnika - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je namjera da se u Vlasenici zapošljava i više radnika, a to znači da se doprinese razvoju lokalne zajednice u cjelini.

- Institucije Republike Srpske to cijene i kao predsjednici Republike meni je zadovoljstvo da odlazim na mjesta gdje se zarađuje plata, obezbjeđuje novi proizvod - navela je Cvijanović.

Ona je dodala da je jako važno da je kompanija "Alpro" izvozno orijentisana tako da se proizvodi iz ove fabrike nalaze na tržištu EU, SAD i na drugim područjima.

- Ovdje je poslovni život jako dobro organizovan, postoje jasne ambicije i planovi za budućnost i sigurna sam da će imati podršku institucija Republike Srpske. Posebno je važno da ćemo sačuvati sva radna mjesta i otvoriti nova - poručila je Cvijanović.

Direktor kompanije "Alpro" Vladan Nastić izjavio je da su predstavnici fabrike danas Cvijanovićevoj uspjeli da približe svoj proizvodni proces i ono čime se bave, a to je proizvodnja aluminijskih profila.

- Izuzetno smo ponosni da su se naši proizvodi našli na tržištu cijele Republike Srpske i BiH, a i mnogo šire. Bez obzira na virus korona i na krizu koju smo imali, uspjeli smo da ostanemo na nogama, ni u jednom trenutku firma nije stala, nastavili smo proizvodnju. U ovom trenutku bilježimo impozantne rezultate - rekao je Nastić i zahvalio predsjednici Srpske za posjetu i razumijevanju kada je riječ o ovoj kompaniji.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević naglasio je da je "Alpro" jedna od najjačih kompanija u regionu kada je riječ o vrsti proizvodnje kojom se bavi.

- Rukovodstvo ove kompanije ulaže velike napore da proširi kapacitete. U posljednjih nekoliko godina ulaže se u ovu kompaniju. Bez obzira na epidemiju virusa korona, ova firma nije otpustila nijednog radnika. Mnogo nam je bitno da Republika Srpska daje podršku ovakvim kompanijama, a današnja posjeta predsjednice to pokazuje. Moramo pomoći proizvodnju i cilj nam je da imamo više ovakvih kompanija. Pokazalo se da mi to možemo, jer imamo resurse - rekao je Kraljević.

Preduzeće "Alpro" osnovano je 1977. godine, a od 2004. godine privatizacijom je postalo sastavni dio grčke grupacije "Alumil" koja kompaniji pruža značajnu podršku u transferu znanja i tehnologija.