latinica  ћирилица
25/06/2020 |  20:52 ⇒ 21:06 | Autor: Nezavisne

"Rekonstrukcija" u Muzeju savremene umjetnosti

Izložba "Rekonstrukcija", četiri pogleda na savremenu umjetničku scenu Republike Srpske, svečano je otvorena danas ispred zdanja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a posjetioci su nakon otvaranja imali priliku da pogledaju i djela 22 savremena umjetnika koja će biti izložena naredna tri mjeseca u izložbenom prostoru muzeja.
"Rekonstrukcija" u Muzeju savremene umjetnosti (Foto: V. Tripić  ) -
"Rekonstrukcija" u Muzeju savremene umjetnosti (Foto: V. Tripić )

Izložbu je otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Srpske, istakavši da je poseban značaj postavke taj što je pružila priliku mladim umjetnicima da pokažu šta znaju u domenu savremene umjetnosti.

- Ovo je pokazatelj da i u specifičnim okolnostima kakva je pandemija virusa korona možemo da iznjedrimo ono najbolje, a posebno iz mladih ljudi koji daju svoju specifičnost u stvaranju umjetničkih djela - naglasila je Trivićeva.

Sarita Vujković, direktorka MSU, istakla je da Muzej ovom izložbom želi da kaže koliko je naša scena živa, da je aktuelna te da ima veliki potencijal.

- Veoma me raduje činjenica da su se svi kustosi muzeja ažurno uključili u pripremu ove izložbe osmislivši projekat koji obuhvata razne tokove savremene umjetničke scene na našim prostorima. Riječ je o četiri teme koje su oni razvili prateći svoj lični senzibilitet - navela je Vujkovićeva.

U ime kustosa koji su radili na ovoj izložbi, publici se obratio Mladen Banjac približivši teme postavke.

- "Progres", koji je moja tema, bavi se stvaralaštvom najmlađe generacije slikara, gdje ćete moći da vidite kako naši najmlađi umjetnici u tom najklasičnijem mediju stvaraju i šta je to što oni imaju da kažu. Tu je, naravno, i "Revolt" autorke Maše Čavić, koja je pokazala kako se jedan bunt prenosi na sve umjetničke medije i zaista umjetnici su najrazličitijim sredstvima stvarli ta djela. Tu je i treća faza "Migracije" Žane Vukičević, koja se bavi aktuelnom temom migranata, migracija uopšte. Tema Lane Pavlović, koja se bavi autorefleksijom, tj. onim intimnim porivima umjetnika koji se i te kako ogledaju u ovoj kompozitnoj izložbi - naveo je Banjac.

On kaže da šarolikost koju ova izložba nudi čini da je možemo posmatrati, kako kroz četiri, tako i kroz jednu zajedničku cjelinu. U prvoj fazi izložbe izložena su djela Aleksandre Kuzmanović, Aleksandra Bajunovića, Aleksandra Miloševića, Dragane Grašar i Glorije Tubak. Njihovi radovi objedinjeni su temom progresa. Slijedi "Revolt", odnosno djela Milene Ivić, Diane Todić, Dragane Vidljinović, Nikole Kekerovića, Ninoslava Kovačevića i Renata Rakića, dok su u fazi "Migracije" objedinjena djela Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Igora Bošnjaka, Nine Komel i Mladena Bundala. U posljednjoj fazi izložbe "Autorefleksije" publika ima priliku da pogleda radove Nade Arnaut, Viktorije Bande, Vojislava Ritana, Miodraga Manojlovića, Nenada Maleševića i Vesne Majstorović.

- Lokalna scena skoncentrisana je u Banjaluci, ali svakako i širom Srpske postoji čitav niz stvaralaca koji se bave savremenim jezikom u umjetnosti. To je nešto što je vrlo živo, u razvoju, intenzivno i šaroliko. Prije svega na ovoj izložbi možete da primijetite čitav niz novih imena, novih umjetnika koji ili su tek završili akademiju ili su upisali postdiplomske studije, a iza sebe imaju vrlo ozbiljne radove, koji mogu da stoje rame uz rame s djelima internecionalno afirmisanih autora, koji su se predstavili na Venecijanskom bijenalu - istakla je Žana Vukičević.