latinica  ћирилица
26/06/2020 |  07:55 ⇒ 08:09 | Autor: Mondo

Liverpul šampion Engleske

Pobjedom Čelsija protiv Mančester sitija 2:1, velikan sa Enfilda zvanično je u četvrtak postao šampion Premijer lige, odnosno prvak Engleske, što nije bio tačno tri decenije.

Golovima Kristijana Pulišića i Vilijana, Mančester siti je i teoretski svrgnut sa trona, na kojem je novi vladar - Liverpul!

Koliko je dominantno Klopov tim donio 19. titulu u vitrine pokaje i razlika na tabeli, gdje su "Redsi" na čak 23 boda prednosti u odnosu na Siti i to čak sedam kola prije kraja.

Kao da nikad nije bilo jasnije koji je tim najbolji u Engleskoj!

Godinama unazad su na Enfildu prizivali titulu. Iako su pehari Lige šampiona u međuvremenu dva puta došli na taj kultni stadion (2005, pa 2019), boljelo je i klub i navijače to što su Aleks Ferguson i Mančester junajted u prošle tri decenije čak 13 puta bili prvaci.

Јunajted je dominirao, Liverpul je lutao, padao, prekratko blistao i doživio da ga "crveni đavoli" sa Old Traforda prestignu u broju titula.

Od sada, Јunajted vodi u toj trci sa 20:19, ali sudeći prema trenutnom odnosu snaga dva najveća engleska kluba, biće iznenađenje ako Liverpul u narednim godinama ponovo preuzme vođstvo.

Mašina Јirgena Klopa je prosto toliko moćna da se ni ne nazire tim koji bi mogao da je zaustavi i sljedeće sezone u trci od 38 ligaških kola.

Vjerovalo se da će Mančester siti to biti u stanju da uradi i ove sezone, ali je ekipa Pepa Gvardiole praktično sve vrijeme imala previše oscilacija, kikseva, padova i mjesecima i prije virusa korona nije se postavljalo pitanje ko će biti šampion.

"Građani" su sinoć protiv Čelsija mogli samo da odlože neizbježno, ali je sjajan gol Kevina De Brujnea iz "slobodnjaka" u 55. minutu bio dovoljan samo da izjednači rezultat na 1:1.

"Plavci" su prethodno poveli fenomenalnim golom Kristijana Pulišića poslije kontranapada u 36. minutu, a pobjedu su "ovjerili" pogotkom Vilijana iz penala u 75. minutu.

Mančester siti, pali šampion, završio je utakmicu i noć za zaborav i sa igračem manje, jer je Fernandinjo u 77. minutu igrao rukom...

Liverpulu je bilo dovoljno da Čelsi ne izgubi od Sitija, ali je tim Frenka Lamparda uradio i više od toga. Na oduševljenje navijača "Redsa".