latinica  ћирилица
26/06/2020 |  09:00 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Anđelković: Namjera EU da Trampa istisne iz glavne uloge u dijalogu Beograda i Prištine

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da nema sumnje da je optužnica protiv ratnog lidera terorističke OVK Hašima Tačija i ostalih rezultat sukoba Evrope i SAD i želje nekih krugova u EU da onemoguće američkog predsjednika Donalda Trampa da po pitanju dijaloga Beograda i Prištine poentira pred izbore.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- U ovoj očigledno dugoj partiji šaha velikih u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja Amerika mora da razmisli o sledećem potezu - rekao je Anđelković za "Večernje novosti".

On je ocijenio da Vašington neće smjeti da "udari na Hag" jer je taj sud do juče bio američki politički instrument, te dodao da je on to i danas, ali "ne Bele kuće, već dela američke administracije, takozvane duboke države".

Prema njegovim riječima, za Srbiju je dobro da Tači, koji je i predsjednik samoproglašenog Kosova, bude procesuiran, šta god da se krije iza tajminga objelodanjivanja optužnice protiv njega.

- Nesumnjivo je da se radi o ratnom zločincu, kao što je slučaj i sa većinom lidera Albanaca na Kosmetu. Druga je stvar da li će ta optužnica biti potvrđena, a čak ni to ne znači nužno da će Tači biti osuđen - zaključio je Anđelković.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVK predalo je vijeću ovog tribunala prijedlog optužnice kojom nekadašnjeg lidera terorističke OVK Hašima Tačija i šefa njegove tajne policije Kadrija Veseljija tereti, između ostalog, za ubistvo 100 osoba.