latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:21 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Turković: "Pacifik vestern" univerzitet djelovao po važećim propisima

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković tvrdi da je titulu doktora nauka stekla 1995. godine na "Pacifik vestern" univerzitetu koji je, prema njenim saznanjima, djelovao prema važećim propisima SAD, te izražava nadu da će novinari ispitati validnost diploma svih javnih ličnosti, naročito ministara.
Bisera Turković - Foto: SRNA
Bisera TurkovićFoto: SRNA

Turkovićeva je, reagujući na tekst koji su danas objavile "Nezavisne novine" da je diplomu stekla na pomenutom fakultetu koji su vlasti u SAD zatvorile jer je utvrđeno da nema akreditaciju i da je štampao diplome za pojedine američke službenike bez pohađanja predavanja, navela da je u BiH pokrenula proceduru ekvivalencije i priznavanja njene doktorske diplome i zvanja doktora nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Ona je rekla da je nakon razmatranja njene prijave i zaključka Grupacije društvenih nauka Univerziteta u Sarajevu zahtjev za ekvivalenciju sa svim neophodnim prilozima upućen Pravnom fakultetu u tom gradu, kao matičnom za oblast na koju se odnosi priloženi doktorat.

- U skladu sa zaključkom Nastavno-naučnog vijeća, usvojenog na sjednici 17. novembra 1999. godine, zahtjev je dostavljen Katedri za državno i međunarodno javno pravo. Imenovana je Komisija koja je prilikom ispitivanja teze zauzela pozitivan stav o zahtjevu, ali je s obzirom na istorijsko-pravni tretman problematike rada, istu proslijedila i Katedri za istoriju države i prava - rekla je Turkovićeva za "Nezavisne novine".

Ona je dodala da je, na prijedlog tadašnjeg dekana Fakulteta, Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta u Sarajevu na sjednici 11. aprila 2003. godine većinom glasova odlučilo da njen "naučni stepen doktora nauka odgovara naučnom stepenu doktora nauka koji se stiče na Pravnom fakultetu u Sarajevu".

Turkovićeva je istakla da "hoće da vjeruje" da je istraživačko novinarstvo u BiH "motivisano željom da javnost objektivno informiše o svim ministrima i njihovim kvalifikacijama".

- Biće mi izuzetno drago da primijenite iste principe i na sve javne ličnosti i da ispitate porijeklo i validnost njihovih diploma i akreditacije i priznatost univerziteta koji su ih izdali. Pretpostavljam da ste provjerili osnovne fakultetske diplome za sve ministre s obzirom na to da one predstavljaju neophodne zakonske preduslove za rad, i s obzirom na to da ste sve to priveli kraju, da ste sada u fazi provjera doktorata koji nisu uslov za rad i predstavljaju nadgradnju", poručila je Turkovićeva.

"Nezavisne novine" objavile su u današnjem broju da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković stekla 1995. godine doktorat na američkom univerzitetu "Pacifik vestern", koji je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da je riječ o neakreditovanoj "fabrici diploma" i koji je "fantomska zvanja" izdavao američkim vladinim službenicima.

List navodi da je "Pacifik vestern" djelovao na lokacijama na Havajima, u Kaliforniji i Luizijani, a da je Revizorska kancelarija Vlade SAD sprovela 2004. istragu o svim obrazovnim institucijama u Americi, u kojoj fakultet koji je pohađala Turkovićeva ima zapaženo mjesto.

- Odbor za vladine poslove američkog Senata je na osnovu tog izvještaja čak i organizovao javno saslušanje. Revizorska kancelarija i Senat su "Pacifik vestern" univerzitet označili kao "fabriku diploma". U izvještaju stoji da je Vlada SAD angažovala skrivenog agenta da se "upiše" na program ovog univerziteta - navode "Nezavisne novine".