latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:24 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Održana prva virtuelna izložba slikarskih radova osoba sa Daunovim sindromom

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Daun sindrom centar Banjaluka održali prvu virtuelnu izložbu slikarskih radova koje su radile osobe sa Daunovim sindromom.
Virtualna izložba radova osoba sa Daunovim sindromom - Foto: RTRS
Virtualna izložba radova osoba sa Daunovim sindromomFoto: RTRS

Izložbu je vodila Maša Čavić kustos MSURS, a gost je bio savjetnik Milorada Dodika, Radovan Kovačević, koji je prenio pozdrave od Dodika i istakao da član Predsjedništva prati i podržava rad Daun sindrom centra Banjaluka.

Ovaj centar je 2016. pokrenuo svoj rehabilitacioni program PAIN za osobe starije od 18 godina pod pokroviteljstvom tadašnjeg Predsjednika Srpske Milorada Dodika, a produkt toga su prvi konobari, glumci, umjetnici, prvi fudbaleri osobe sa Daunovim sindromom.

Radovan Kovačević je rekao da poštuje njihov trud i rad i da će nastojati da institucije pruže veću podršku Daun sindrom centru kako bi mogao proširiti svoj kapacitet i na taj način uključivati sve osobe sa Daunovim sindromom iz Srpske i regije koji bi prolazili rehabilitacioni program u ZTC "Banja Vrućica".

Osobe do svoje 19 godine mogu odlaziti u razne institucije socijalno obrazovnog karaktera, a poslije toga odlaze svojim kućama i tu postaju društveno nevidljive. Takve osobe Daun sindrom centar Banjaluka vraća u život kako bi postale društveno korisne i aktivne.

Danas je prikazan i trejler filma "Neki ovi Brodvej" režisera Denisa Bojića koji govori o životu i radu Daun sindrom centra Banjaluka, a koji je rađen u produkciji RTRS-a.