latinica  ћирилица
26/06/2020 |  15:41 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Sinod SPC pozvao Podgoricu da se pridržava međunarodnih normi

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je predsjednika i Vladu Crne Gore da prekinu progon SPC i svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama, posebno iz oblasti ljudskih prava i slobode vjeroispovjesti, i da i na djelu pokažu da su dio Evrope i civilizovanog svijeta.
Srpska pravoslavna crkva -
Srpska pravoslavna crkva

U saopštenju sa sjednice održane juče, Sinod je najoštrije osudio nastavak progona SPC koji su crnogorske vlasti iskazale najnovijim privođenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na informativni razgovor u Centar bezbjednosti u Podgorici, gdje je na ispitivanju zadržan punih šest sati.

Sinod ukazuje da se progon iskazuje i hapšenjem dijela sveštenstva i vjernog naroda, ali i stalnom prijetnjom deportacijom onih sveštenoslužitelja koji nisu crnogorski državljani.

- Crkva u Crnoj Gori i njeni episkopi, sveštenstvo i monaštvo zajedno sa vjernim narodom, brani svoje svetinje i potpuno opravdano, izbjegavajući svaku politizaciju problema, zahtejva neophodne izmjene i dopune spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti - zaključio je Sinod SPC.

Sveti arhijerejski Sinod ponovo je apelovao da aktuelna crnogorska vlast prestane sa progonom Crkve i sveštenstva, da postupi u skladu sa civilizacijskim normama i preporukama svih zvaničnih političkih i društvenih faktora iz Evrope i svijeta, i na taj način omogući i zakonom garantuje slobodu vjere svakog pojedinca i građanina Crne Gore.

- Najnovije gonjenje koje država sprovodi protiv sveukupnog bića Crkve u Crnoj Gori, zloupotrebljavajući epidemiju virusa korona i mere koje su donete za njeno suzbijanje, mogu dovesti samo do još većih društvenih podela i trajno ugroziti stabilnost i mir ne samo u toj državi nego i u čitavom regionu - poručio je Sinod SPC.

Članovi Sinoda SPC istakli su da se mole Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i bratoljublje među svim njenim građanima, bez obzira na to koje su vjere, ili nacije, ili političkog opredjeljenja.

- A vjerni narod pozivamo da, kao i do sada, bude odgovoran i dostojanstven u odbrani svetinja i svog neotuđivog prava na slobodno ispovedanje vjere - poručeno je iz Kancelarije Svetog arhijerejskog Sinoda.