latinica  ћирилица
26/06/2020 |  16:01 | Autor: SRNA

DŽaferović: Ispoštovan princip ušteda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je danas u Sarajevu da su članovi Predsjedništva BiH usvojili prijedlog budžeta za ovu godinu, pri čemu su ispoštovali princip ušteda za sve institucije u BiH.
Šefik DŽaferović - Foto: RTRS
Šefik DŽaferovićFoto: RTRS

Kao primjer DŽaferović je naveo da je Predsjedništvo BiH uvećanu stavku kapitalni izdaci Parlamentarne skupštine BiH u iznosu od 750.000 KM brisalo i vratilo je na prošlogodišnji iznos.

- Znam da su Ministarstvu odbrane potrebna sredstva, ne samo ova koja su umanjena za nekih oko milion i po KM ukupno, za opremanje, kao i da je to nedostatno za realizaciju programa koji smo dostavili u NATO, ali ove godine je situcija takva i svi će se morati uklopiti u principe ušteda - rekao je DŽaferović novinarima.

DŽaferović je naveo da je prijedlog budžeta upućen po hitnoj proceduri u Parlamentarnu skupštinu BiH, naglašavajući da je to druga odluka na današnjoj sjednici, uz utvrđivanje Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

- On će tokom današnjeg dana biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH. Mi smo ga primili u utorak, 23. juna, a danas je petak. Očekujem da Parlamentarna skupština BiH po hitnom postupku, kakav je i predložen odlukom Predsjedništva, usvoji budžet u što kraćem roku - rekao je DŽaferović.

On je dodao da ne zna kakav je kalendar rada Parlamentarne skupštine BiH, napominjući da je neophodno da to bude što prije s obzirom na to da je predloženim budžetom riješeno pitanje finansiranja izbora.

- Znate da su izborne radnje u toku. Parlamentarna skupština treba požuriti da bi Centralna izborna komisija /CIK/ BiH mogla raditi svoj posao normalno i da bi imali lokalne izbore, kako je to odredio CIK - dodao je DŽaferović.