latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:27 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza (VIDEO)

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici, jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020.godinu u ukupnom iznosu od milijardu 803 miliona i odmah ga uputilo Parlamentu BiH na usvajanje.
Sarajevo - Predsjedništvo BiH - sjednica - Foto: SRNA
Sarajevo - Predsjedništvo BiH - sjednicaFoto: SRNA

Sugestije Predsjedništva o korekcijama na prvobitni nacrt Savjet ministara je uvažio, pa je oko 42 miliona maraka, umjesto potrošnje bh. institucija preusmjereno na saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona.

Sastavni dio budžeta su i sredstva za lokalne izbore.

Budžet inistucija BiH predložen je u iznosu od 996 miliona maraka. Okvir za tekuću godinu, u odnosu na 2019. jeste povećan za 30 miliona, ali je razlog sprovođenje u prošloj godini izmijenjenih zakona o policijskim službenicima i o službi u oružanim snagama.

- Ukupne obaveze povrata Republike Srpske su 280 miliona i manje su za 28 miliona nego prošle godine, a Federacija BiH ima obaveze negdje oko 530 miliona i veće su za 10 miliona nego što su bile prošle godine - rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.



Sastavni dio budžetskih rashoda i 4,2 miliona maraka namijenjenih za finansiranje lokalnih izbora najavljenih za 15. novembar.

- Vjerujem da će parlamentarna skupština već u idućoj sedmici usvojiti budžet i riješiti to pitanje obezbjeđenja sredstava za lokalne izbore - poručio je Dodik.

Prijedlog budžeta odmah je upućen na adrese oba doma bh. Parlamenta. Uz sugestiju da parlamentarnu proceduru "prođe" po hitnom postupku. Bez amandmanskog djelovanja.

- Znam da naše Ministarstvo odbrane treba sredstva koja su sad umanjena za nekih 1,5 miliona KM, za opremanje i realizaciju stavki iz Programa reformi kojeg smo dostavili, ali ove godine je situacija takva. Svi se moraju uklopiti u mjere štednje - izjavio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da će se o imenovanjima na nivou BiH konkretnije moći govoriti naredne sedmice, kao i da se u srijedu ili četvrtak, 1. ili 2. jula, može očekivati njegov sastanak s liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.