latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:38 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Kontakt tačka sa EVROPOL treba da ostane u Ministarstvu bezbjednosti (VIDEO)

U BiH postoje političke snage koje bi od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela da naprave ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou BiH, kaže za našu Televiziju član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Sredoje Nović, komentarišući odluku federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoša Čampare da povuče potpis sa Sporazuma o uspostavljanju zajedničke tačke sa EVROPOL.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da povlačenje potpisa neće spriječiti da kontakt tačka bude postavljena u Ministarstvu bezbjednosti, a ne u Direkciji.

Instrukcijom o uspostavljanju Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EVROPOL u Ministarstvu bezbjednosti, v.d. ministra Nedeljko Јović je u nepuna dva mjeseca mandata ispravio "brljotine" Dragana Mektića. Zapravo, samo je realizovao namjeru prethodnika Fahrudina Radončića.

Godinama MUP Republike Srpske u Mektiću nije imao saveznika u sprovođenju Operativnog sporazuma sa EVROPOL-om koji ne predviđa da zajednička tačka, lokacijski i institucionalno bude smještena u Direkciju, gdje je bila od 2018. godine.

- Uopšte se nigdje ne pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela. Ministarstvo bezbjednosti sa svojom adresom Trg BiH br. 1 treba da bude zajednička kontakt tačka i mi tražimo samo da se Sporazum implentira u potpunosti onako kako je potpisan - izjavio je Lukač.

Јovićevoj instrukciji, koja je uslijedila nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Јohanom Satlerom, usprotivio se federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara iz SDA. Povukao je potpis sa Sporazuma i ostavio prostor za spekulacije zbog čega je SDA važno da kontakt tačka bude u Direkciji, a ne u Ministarstvu bezbjednosti.

- Јa mislim da je to više nego neozbiljan potez federalnog ministra unutrašnjih poslova. Očigledno da nekome smeta što je dogovoreno da se ta tačka stavi u okviru Ministarstva bezbjednosti. Želi se da se ta fokalna tačka ostane i dalje u Direkciji i da se od Direkcije pravi neko Ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou BiH i to godinama rade - izjavio je član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Sredoje Nović. 

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne sprovodi istrage, to je upravna organizacija u okviru Ministarstva bezbjednosti čiji je osnovni zadatak koordinacija policijskih agencija. Zato ne može biti kontakt tačka za razmjenu informacija sa Evropolom, poručuju iz MUP-a Republike Srpske.

Opstrukcija federalnog ministra unutrašnjih poslova i namjera SDA da na upražnjeno mjesto ministra bezbjednosti postavi Selmu Cikotića tumači se kao težnja Bošnjaka da centralizuju policiju u BiH.

- Što je vidljivo iz dokumenata Vikiliksa, imamo puno pravo da sumnjamo da kroz tu poziciju koju ima Selmo, odnosno da Bošnjaci kroz poziciju u Obavještajnoj agenciji i Ministarstvu odbrane, pokušaju dakle da pokrenu pitanje reforme policije i da pokušaju ono što uporno pokušavaju da MUP Republike Srpske bude u nadležnosti BiH - izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić. 

Zato je važno da se istraje da kontakt tačka sa EVROPOL ostane u Ministarstvu bezbjednosti, a ne u Direkciji koju bi Bošnjaci postepeno da pretvore u nekakvu Policiju BiH.