latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:47 | Autor: SRNA

Linta: Ratnohuškačka Rezolucija grada Sarajeva

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je sramnom, licemjernom i ratnohuškačkom Rezoluciju grada Sarajeva u kojoj se iznosi "niz najbezočnijih laži o navodnom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici".
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je istakao da se u rezoluciji iznosi i niz laži o tobože multietničkom Sarajevu i o provokativnom poistovjećivanju časne borbe saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sa borbom takozvane Armije BiH u građanskom ratu protiv Srba.

- Brojne činjenice pokazuju da Sarajevo nije nikakav simbol slobode i suživota različitih nacija i vjera već grad iz kojeg je protjerano više od 150.000 Srba, grad u kome je postojalo 125 logora za Srbe u kojima su strahovito i svirepo mučeni i ubijani - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je Sarajevo grad u kojem je ubijeno hiljade Srba, u kojem se otima i uzurpira srpska imovina, grad u kojem se slave ratni zločinci iz takozvane Armije BiH, a srpske žrtve prećutkuju, umanjuju i negiraju.

On je naveo da su činjenice koje pokazuju da Sarajevo nije simbol slobode i suživota da je to grad u kojem ustanove i ulice nose imena istaknutih sljedbenika i funkcionera genocidne i nacističke NDH i grad u kojem se sistematski krše ustavna, nacionalna i ljudska prava preostalih Srba koji su građani trećeg reda i diskriminisani na svakom koraku.

Linta je istakao da grad Sarajevo Rezolucijom skandalozno poziva nadležne institucije u BiH da donesu propise kojim će se zabraniti "javno negiranje nepostojećeg genocida u Srebrenici".

On je naveo da je jasno da je ta rezolucija u svojoj suštini ratnohuškačka i da predstavlja kontinuitet širenja bijesne mržnje prema srpskom narodu, Republici Srpskoj i Srbiji.

- Odbornici grada Sarajeva dobro znaju da je priča o tobožnjem genocidu u Srebrenici veliki lažni mit koji nema veze sa istinom o događajima iz 1995. godine i koji je u funkciji izgradnje nacionalnog identiteta i homogenizacije bošnjačkog naroda na antisrpskoj osnovi - ocijenio je Linta.

Prema njegovim riječima, nije moguće govoriti o pomirenju i uspostavljanju povjerenja između srpskog i bošnjačkog naroda dok god zvanične institucije u Sarajavu i vodeće bošnjačke stranke zastupaju lažne i besmislene teze o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici, dok se slave ratni zločinci i osporava Dan Republike Srpske, a ona naziva genocidnom i zločinačkom tvorevinom s ciljem da se Srpska ukine i stvori unitarna BiH.

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je u četvrtak, 25. juna, "Prvu rezoluciju grada Sarajeva" kojom je potvrđena "istorijska opredijeljenost Sarajeva kao bosanskohercegovačkog, demokratskog, antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada".

U tekstu rezolucije upućen je "poziv nadležnim institucijama u BiH da na 75. godišnjicu oslobođenja Sarajeva i trećeg zasjedanja ZAVNOBiH-a, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez odlaganja donesu propise kojim će se zabraniti javno negiranje genocida u Srebrenici, isticanje fašističkih simbola i slavljenje ratnih zločinaca".