latinica  ћирилица
26/06/2020 |  21:48 ⇒ 21:50 | Autor: SRNA

Putin i Makron o Ukrajini, Siriji, Libiji, ali i o neriješenim tenzijama na Balkanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski lider Emanuel Makron razgovarali su danas o međunarodnim krizama i poručili su da će bliže sarađivati u rješavanju globalnih izazova.
Makron i Putin (foto: kremlin.ru) -
Makron i Putin (foto: kremlin.ru)

Putin, koji je podsjetio da je prošlo 75 godina od potpisivanja Povelje UN, govorio je o potrebi za zajedničke napore u borbi protiv prijetnji poput pandemije virusa korona, međunarodnog terorizma i klimatskih promjena.

On je istakao da je razgovor sa Makronom pružio šansu za diskusiju o krizama u Ukrajini, Siriji i Libiji, te neriješenim tenzijama na Balkanu.

- Ukoliko želimo da postignemo pozitivne rezultate, potrebno je da udružimo napore - rekao je Putin tokom razgovora sa Makronom.

Ruski lider je podsjetio da je sredinom sedmice održana velika vojna parada povodom pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom radu, te da Rusija nikada neće zaboraviti Francuze koji su se na Istočnom frontu borili zajedno sa sovjetskim vojnicima.

Makron koji je trebalo da prisustvuje paradi 9. maja prije nego što je odgođena zbog pandemije, izrazio je žaljenje što ga je virus spriječio u namjeri da posjeti Moskvu.

On je, odgovarajući na Putinov poziv da posjeti Rusiju, izrazio radost da dođe u Moskvu ali tek kada zdravstveni uslovi to dozvole.

Putin i Makron razgovarali su putem video-poziva.