latinica  ћирилица
26/06/2020 |  21:55 ⇒ 21:58 | Autor: SRNA

MIP: Miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore smatra da Deklaracija o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, predstavlja, kako kažu, grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

U MIP-u Crne Gore mišljenja su da "Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje", te da "ne doprinosi duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa".

U saopštenju se navodi da će tim povodom ambasador BiH u Podgorici biti pozvan na razgovor u crnogorski MIP.

Iz MIP-a dodaju da Zakon o slobodi vjerospovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori "ni na koji način ne uskraćuje vjerske slobode, niti pravo korištenja crkava i manastira od SPC i njenih vjernika".

- Crna Gora ostaje privržena principima prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa koje razvija sa svim državama u regionu i vjeruje da i ovaj pokušaj njihovog narušavanja, neće ostaviti ozbiljniji trag na ukupne odnose Crne Gore i BiH - dodaje se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori u kojoj se konstatuje da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti dovelo SPC u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

U Deklaraciji, usvojenoj po hitnom postupku na prijedlog klubova poslanika vladajuće većine, Narodna skupština poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja hramova, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, kao i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori traže rješenje ovog problema u skladu sa Ustavom i zakonima te zemlje.