latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:22 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Trebinje dio projekta "Via dinarika" (VIDEO)

U Trebinju je danas potpisan finansijski sporazum ovog grada, Razvojnog programa UNDP-a "Via Dinarika" i USAID-a. Ovaj projekat osmišljen je kako bi se kroz regionalne turističke destinacije povećala konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.
Trebinje potpisivanje memoranduma - Foto: RTRS
Trebinje potpisivanje memorandumaFoto: RTRS

Projekat "Via dinarika" uključuje oblast turizma i ruralni dio u Trebinju. UNDP i USAID i do sada su finansijski pomagali projekte Grada Trebinja, koji se prije svega odnose na unapređenje turističke ponude i razvoja poljoprivrede.

- Ono što je značajno i dobrim dijelom dogovoreno, je da ćemo krajem godine, ako uslovi dozvole, prije svega epidemiološka situacija, organizovati sajam turizma u Trebinju, što će biti značajno za cijelu Republiku Srpsku i BiH - kaže gradonačelnik Trebinja Marko Đurić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da turizam može biti top sektor u BiH, ako se donesu adekvatni strateški planovi zajedno sa entitetskim vladama.

- Ne možemo da zanemarimo činjenicu da je od 3.600 hektara pod vinovom lozom, blizu 600 hektara u Trebinju koje ima 26 proizvođača vina. Iz tog razloga želim da kažem da ćemo u narednom preiodu dati pojačanu pažnju poljoprivredi u ovom gradu - rekao je Košarac.

Memorandumom koji je danas potpisan, Trebinje zajedno sa još 20 lokalnih zajednica u regionu učestvuje u projektu "Via Dinarika", čiji je cilj da se razvije domaće ugostiteljstvo, ali i da se bolje povežu poljoprivredni proizvođači regiona.