latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:37 ⇒ 28/06/2020 | 07:51 | Autor: RTRS

Najveći broj zaraženih od početka pandemije; Apel iz UKC (VIDEO)

U posljednja 24 časa zabilježen je najveći broj zaraženih virusom korona od početka pandemije u Srpskoj.
Medicinski radnici - Foto: Facebook
Medicinski radniciFoto: Facebook

Od 435 testiranih, virus je potvrđen kod 71 osobe. Preminuo je stariji muškarac iz Kostajnice. U porastu je i broj zaraženih u Federaciji BiH.

Broj zaraženih virusom korona povećava se posljednjih dana, a danas je zabilježen i svojevrsni rekord - 71 osoba pozitivna na virus.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske uputili su apel stanovništvu da se strogo pridržava propisanih mjera kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima oboljelim od kovida 19. Situacija s brojem zaraženih je, upozoravaju, veoma zabrinjavajuća - veliki je rast pacijenata pozitivnih na virus, ali i sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore.

- Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica da je riječ o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore. Primjetan je povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Pozivamo građane Srpske da nose zaštitne maske, posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da obavljaju redovnu dezinfekciju, te da smanje socijalne kontakte, kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih - naveli su iz UKC.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom u Srpskoj, ali je istakao da je ona pod kontrolom, jer se nadziru pozitivne osobe i njihovi kontakti.

- U slučaju drastičnog pogoršanja naravno da će i Republički štab za vanredne situacije preduzeti određene korake, da li pooštriti određene mjere ili uvesti neke druge - rekao je Zeljković.

Pojedine hercegovačke opštine postaju novo žarište virusa korona. Zabilježeno je jedanaest novih slučajeva, u Trebinju, Berkovićima, Bileći i Ljubinju.

Samo u Ljubinju, gdje do prije sedam dana nije bilo pozitivnih, registrovano je čak šesnaest slučajeva zaraze. U ovoj opštini tvrde da su svi novozaraženi kontakti prethodno zaraženih lica.

I u Federaciji BiH povećan je broj zaraženih - u protekla 24 časa testirano je 1.080 uzoraka, od kojih je 101 pozitivan na virus korona. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 2.161 slučaj virusa, a preminule su ukupno 122 osobe. Oporavilo se ukupno 1.307 osoba.