latinica  ћирилица
27/06/2020 |  21:02 ⇒ 28/06/2020 | 07:51 | Autor: RTRS

Obilježavanje krsne slave Vojske Republike Srpske u Trebinju

Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, biće obilježen u Trebinju.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg biće služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas.

Proslavu Vidovdana tradicionalno organizuje Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Najavljeno je prisustvo najviših predstavnika političkog, javnog i kulturnog života i predstavnika nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali u skladu sa aktuelnom situacijom i mjerama za suzbijanje širenja virusa korona.

Proslavi će prisustvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednica Srpske posthumno je odlikovala Medaljom zasluga za narod 132 poginula boraca VRS. Medaljom zasluga za narod odlikovani su i Radivoje Maksimović, borac prve kategorije i ratni vojni invalid iz Lopara, Desa Đurić, majka dvojice poginulih boraca iz Prnjavora i doktor Marko Perezanović iz Beograda.

Predsjednica Srpske uputila je, povodom Vidovdana, čestitku svim pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i ukazala na herojski put srpskih boraca u proteklom otadžbinskom ratu.

Čestitku je uputio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da je moralna obaveza i dužnost sadašnjih i budućih generacija da čuvaju uspomenu na Vojsku Republike Srpske i da sa ogromnim poštovanjem i zahvalnošću čuvaju sjećanje na njihovu žrtvu.

Čestitke su uputili i premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednici političkih stranka.