latinica  ћирилица
28/06/2020 |  14:26 | Autor: Večernje novosti

Staniću treći mandat na čelu Matice srpske

Na 129. redovnoj izbornoj Skupštini u Novom Sadu izabrano je novo rukovodstvo ugledne kulturne ustanove.
Matica srpska (foto: novisad.travel) -
Matica srpska (foto: novisad.travel)

Profesor dr Dragan Stanić, poznat u svijetu pjesništva pod pseudonimom Ivan Negrišorac, biće na čelu Matice srpske u Novom Sadu i u naredne četiri godine.

Treći mandat zaredom na čelu najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda, koja će za šest godina obilježiti dva vijeka trajanja, Staniću je tajnim glasanjem povjerilo 252 od 278 "matičara" (šest listića bilo je nevažeće) koji su učestvovali u radu 129. Skupštine srpske najdičnije institucije kulture.

Istaknuto je da je u protekle četiri godine Matica doživjela snažan razvoj, zahvaljujući finansijskoj posvećenosti Vlade Srbije i resornog ministarstva. Uloženo je oko 150 miliona dinara u kapitalne nacionalne projekte - Srpska enciklopedija, Srpski biografski rječnik, Rječnik srpskog jezika, Pravopis, te u opstanak ljetopisa, najstarijeg časopisa te vrste u Evropi, a bilo je sredstava i za neophodne radove na Matičinoj zgradi.

Izabrano je i 17 počasnih članova. Na toj listi probranih velikana koji, kako je rekao Stanić, predstavljaju bolji dio čovječanstva su: Peter Handke, Noam Čomski, Ronald Harvud, Patrik Beson, Euđen Simion, Miroslav Bjelik, Gideon Grajf, Јelena Guskova, Natalija Naročnicka, Mikis Teodorakis, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Arno Gujon, Žan-Kristof Buison, Dijana DŽonston, Žan-Pol Bled i teniski as Novak Đoković.

U štabu srpskog šampiona koji je ovih dana u izolaciji zbog virusa korona, za Večernje novosti je rečeno da Novaku počasno članstvo u najuglednijoj i najstarijoj ustanovi kulture čini čast i da mu veoma mnogo znači.

- Naročito je važno da smo osnovali Matičin kosovski i krajiški odbor. Odbor za pomoć našim ljudima na Kosmetu izuzetno je dobro radio, a naši ljudi tamo su uvijek na naše pitanje - kako da vam pomognemo, odgovarali da im je najveća pomoć ako im što češće dolazimo da se ne osjećaju ostavljenima - rekao je Stanić, uz podsjećanje i da Odbor Matice srpske u Crnoj Gori ove godine bilježi deceniju postojanja.

Novoizabrani potpredsednici Matice su prof. dr Јovan Delić, prof. dr Milan Matavulj i dr Srđan Šljukić, a generalni sekretar dr Milan Micić. U Upravni i Nadzorni odbor izabrani su mnogi uglednici, među kojima su: dr Mato Pižurica, prof. dr Darko Tanasković, dr Miloš Ković, prof. Predrag Piper, dr Tijana Palkovljević Bugarski, dr Branka Kulić, Selimir Radulović...

Skupštini je prisustvovalo i sveštenstvo Eparhije bačke, predvođeno vladikom Irinejem.