latinica  ћирилица
28/06/2020 |  15:06 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Gavrilo Princip sinonim slobode (VIDEO)

Počast Gavrilu Principu i Mladoj Bosni, danas su u Sarajevu i Istočnom Sarajevu odali predstavnici grada Istočno Sarajevo.
Gavrilo Princip - Foto: RTRS
Gavrilo PrincipFoto: RTRS

Vijence su na spomen-obilježja položili načelnih opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i potpredsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić.

U Sarajevu su položeni vijenci na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo, a službi u kapeli Vidovdanskih heroja prisustvovao je i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Groblje i spomenik Principu posjetili su i mladi predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz svih dijelova Republike Srpske, predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Sarajeva Savo Vlaški i malobrojni Srbi u ovom gradu koji su ostali da tu žive.

Na spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu vijence su položili i predstavnici Boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva.

Ćosić je rekao da su na ovaj način odali priznanje činu koji je Gavrilo Princip uradio prije 106 godina za slobodu srpskog, ali i ostalih naroda na ovom području.

- Za razliku od Sarajeva u kome Princip nije prihvaćen na jednak način, a nekih godina prije bio je prihvaćen zajedno sa svim vidovdanskim herojima, ovdje u Istočnom Novom Sarajevu, u Istočnom Sarajevu i u Republici Srpskoj svi jednako gledamo i slijedimo ono što je uradio Princip i svih 12 Mladobosanaca, sahranjenih u kapeli Vidovdanskih heroja - rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Gavrilo Princip je pucao u čovjeka koji je bio oličenje monarhije koja je okupirala narod na ovom prostoru.

- Nije Gavrilo ubio Franca Ferdinanda u Njemačkoj, u Beču, u nekom od austrijskih gradova - napomenuo je Ćosić.

On je dodao da je Vidovdan sudbonosno vezan za srpski narod, te podsjetio na jedan detalj iz istorije kao poruku onima koji pokušavaju da prekroje istorijske činjenice.

- Osam, od 11 članova austrijske carske porodice, pobio je Austrijanac Adolf Hitler i nikada Austrougarska nije objavila rat Njemačkoj i nikada Austrougarska nije pokazala nikakav neprijateljski čin prema Njemačkoj već su na istim stranama - rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je prije šest godina u Istočnom Sarajevu postavljen spomenik Gavrilu Principu, a da već četiri godine organizuju manifestaciju Principovi dani, te da je ove godine promovisana knjiga "Dnevnik ratnog hirurga", posvećena doktoru Miodragu Laziću za koga je rekao da je bio istinski Gavrilo ovog doba.

Zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić rekao je da je 20. vijek protkan borbom protiv okupacije.

- Početak 20. vijeka obilježio je nacionalni preporod, nacionalno osveštenje tadašnjih država, tadašnje BiH gdje je bila puna dominacija Austrougarske monarhije koja je okupirala BiH - podsjetio je Vučetić i konstatovao da je sarajevski atentat bio samo okidač za Prvi svjetski rat.

Predsjednik Boračke organizacije Dragiša Tuševljak rekao je da je, kada je riječ o Srbima, sve vezano za Vidovdan.

- Naše komšije i susjedi drugih nacionalnosti pokušavaju da prekroje istoriju i pokret Mlada Bosna okarakterišu kao nešto drugo da se dešavalo, a ne sloboda naroda u BiH - rekao je Tuševljak.

U okviru Principovih dana, sinoć je u prirodnom amfiteatru Tvrdimići održana predstava "Svetozar Treći".

Koncert muzičkog sastava Katera zakazan je za danas u 17 časova, dok će Vidovdanska akademija biti održana s početkom u 19 časova u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.