latinica  ћирилица
29/06/2020 |  10:11 ⇒ 10:13 | Autor: TANЈUG

Kisić Tepavčević: Virus uvijek bio tu, maska i distanca najbolja prevencija

Zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da virus korona ni u jednom trenutku nije nestao, već da je sve vrijeme u cirkulaciji, a da je povećanje broja zaraženih nastalo jer su se građani vratili svakodnevnim aktivnostima.

Gostujući sinoć u emisiji "Hit tvit", Tepavčevićeva je navela da su svi stručnjaci govorili o drugom talasu na jesen, jer su se nadali, i na nivou Svjetske zdravstvene organizacije, da će toplo vrijeme ubiti ovaj virus.

Ona je istakla da su takve komentare građani Srbije shvatili da virusa neće biti do jeseni.

- Nadali su se da će virus da ode na godišnji odmor i da će se vratiti u oktobru. Zapravo, virus nikada nije nestao, uvijek je bio u cirkulaciji. To što smo se mi i SZO nadali da će vremenske prilike da utiču na njega i da će ga ubiti topolo vrijeme, to se nije desilo - rekla je Tepavčevićeva.

Ona je podsjetila da su mjere u sprečavanju zaražavanja i širenju virusa ostale iste i da su jednostavne - nošenje maske i držanje fizičke distance.

- Ističemo svi da o ovom virusu ne znamo ništa, da je on velika nepoznanica za čitav svijet, ali je pokazano da preventivne mjere, koje su nam na početku izgledale banalno, spasavaju od zaražavanja - navela je Tepavčevićeva.

Upravo od tih mjera kojih će se pridržavati svaki pojedinac, dodala je ona, zavisi intenzitet virusa u cirkulaciji.

- Ako bismo se tako ponašali 14 dana, taj virus bi nestao - navela je Tepavčevićeva.

Iako, kaže, te preventivne mjere djeluju jednostavno, svjesna je, ističe, da su one teško primjenjive u javnom prevozu, u zemlji i u čitavom svijetu gdje se ljudi svakodnevno kreću.