latinica  ћирилица
29/06/2020 |  14:20 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Razmatran prednacrt Zakona o akcizama

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH razmatrao je na današnjoj sjednici prednacrte Zakona o akcizama u BiH, te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UIO regulisano je pitanje prikupljanja i obrade ličnih podataka u poslovima koji se tiču indirektnog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obavezama da se ispoštuju važeće domaće i evropske direktive.

Članovi Uprvanog odbora UIO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, čija je suština da se akcize plaća na isti način kao i za druge akcizne proizvode, a ne odmah po preuzimanju akciznih markica, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Upravni odbor UIO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, takođe, treba izjasniti o izmjenama zakona o akcizama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorijum na trošarine za duvan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu.

Upravni odbor UIO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Јedinstvenog računa za entitete i Brčko distrikt za periodu juli – septembar po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 odsto, Republici Srpskoj 34,55 odsto, te Brčko distrikt BiH 3,55 odsto.