latinica  ћирилица
29/06/2020 |  17:10 | Autor: SRNA

Lavrov: Evropske zemlje ne razmišljaju o otvaranju granica za Ruse

Evropske zemlje još ne razmišljaju o otvaranju granica za državljane Rusije, s obzirom na broj registrovanih slučajeva zaraženosti virusom korona, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik)

On je za "Raša tudej" podsjetio da Evropa sada otvara granice, ali da se Rusija, SAD i Brazil zbog broja zaraženih smatraju zemljama za koje EU neće otvoriti granice.

Prema riječima Lavrova, Rusija trenutno provjerava uslove za ponovno uspostavljanje transportnih usluga sa drugim zemljama.

- Mi kao Ministarstvo spoljnih poslova ćemo proslijediti drugim zemljama informacije o epidemiološkoj situaciji. Ministarstvo će iste informacije proslijediti i ruskim agencijama koje će stručno procijeniti da li je situacija bezbjedna ili ne - rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da li je upoznat sa šemom koja omogućuje Rusima da putuju u inostranstvo preko Bjelorusije, uključujući letove kompanija "Belavia" i "Turkiš erlajns" u Tursku, Lavrov je naglasio da se "ne može zabraniti ljudima da koriste tu opciju".

Lavrov je, međutim, napomenuo da se prilikom donošenja odluka o putovanju moraju uzeti u obzir oprez i zdrav razum, prenio je TASS.

Sve unutrašnje granice EU otvorene su od 15. juna, a Evropska komisija preporučila je ranije da se počne sa postepenim otvaranjem spoljašnjih granica od 1. jula.

Rusija je zbog širenja zaraze virusom korona potpuno obustavila putničke letove 27. marta, a avio-kompanijama je dozvoljeno samo da vrše letove radi povratka putnika iz inostranstva.