latinica  ћирилица
30/06/2020 |  08:21 ⇒ 08:23 | Autor: SRNA

Rekordan rast zaraze u Kaliforniji i Teksasu

Kalifornija i Teksas su zabilježili rekordan rast novih infekcija virusom korona tokom prethodnog dana, pokazuju zvanični podaci, a Los Anđeles je izvijestio o "alarmantnom" rastu zaraze u drugom po veličini gradu u SAD, u kojem ima ukupno preko 100.000 slučajeva.

Los Anđeles je postao novi epicentar epidemije dok broj zaraženih i hospitalizovanih raste uprkos naređenjima guvernera Kalifornije Gevina Njusoma o zatvaranju barova i da građani nose maske u gotovo svim javnim prostorima.

Okružni direktor za javno zdravlje Barbara Ferer izjavila je da je neophodno da se odmah preduzme akcija za usporavanje širenja oboljenja kovid-19, jer se može desiti da zdravstveni sistem postane preopterećen i da broj oboljelih i preminulih dodatno skoči.

Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti saopštio je da će uslijediti velika pauza do ponovnog otvaranja bioskopa i ostalih zabavnih sadržaja na najvećem bioskopskom tržištu u SAD.

Lokalna uprava objavila je da će plaže ostati zatvorene tokom vikenda za Dan nezavisnosti i da će vatromet biti zabranjen.

U Kaliforniji je juče zabilježeno novih 7.418 slučajeva zaraze na ukupno blizu 223.000. Okrug Los Anđelesa, sa populacijom od deset miliona ljudi, zabilježio je ukupno 100.000 slučajeva.

Kalifornija, Florida, Teksas i Arizona suočavaju se sa novim talasom infekcija nakon ublažavanja višesedmičnih mjera blokade javnog i privrednog života.

Broj zaraženih u Teksasu povećan je za 6.545, na blizu 160.000, što je, takođe, rekordan dnevni broj.

Na nivou čitavih SAD, tokom jučerašnjeg dana registrovano je preko 40.000 novih slučajeva zaraze četvrti put u prethodnih pet dana.

Guverner Arizone Dag Djusi naredio je zatvaranje barova, noćnih klubova, teretana, bioskopa i vodenih parkova na najmanje 30 dana.

Barovi su od petka, 26. juna, ponovo zatvoreni u Teksasu i Floridi, a u Nju DŽerziju je objavljeno da zatvoreni dijelovi restorana neće biti otvoreni za dva dana, kao što je bilo planirano.

Guverner Kanzasa Lora Keli naredila je nošenje maski na javnim mjestima i napomenula da je to neophodno da bi se izbjeglo novo zatvaranje.