latinica  ћирилица
30/06/2020 |  09:35 | Autor: SRNA

Prosvjetni radnici iz više gradova podržavaju Crkvu u pravednoj borbi

Prosvjetni radnici iz Berana, Andrijevice i Plava pružili su podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u pravednoj borbi za svoja prava, ističući da se protive postojanju sramno izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, kao neustavnom, necivilizacijskom i diskriminatorskom aktu koji je uperen upravo protiv građana Crne Gore.
Pravoslavni krst - Foto: RTRS
Pravoslavni krstFoto: RTRS

Sinoć su se podršci priključili i prosvjetari iz Bijelog Polja i Mojkovca.

- Mi prosvjetni radnici Berana, koji vaspitavamo generacije, koji smo podučavani i koji podučavamo djecu kritičkom razmišljanju, demokratiji, slobodnom izražavanju stavova i dijalogu kao jedinom ispravnom načinu dolaženja do idealnog rešenja, osjećamo se odgovornim i pozvanim da iskažemo nezadovoljstvo zbog dešavanja u našoj zemlji, gdje se krše ljudska prava i gdje upotreba sile postaje zamjena za dijalog - navodi se u saopštenju 500 prosvjetnih radnika, koje je objavljeno na sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

Prosvjetni radnici poručili su da daju punu podršku SPC, kao jedinoj kanonski legitimnoj, što potvrđuje i vaskoliki hrišćanski svijet.

Oni ističu da se protive postojanju sramno izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, kao neustavnom, necivilizacijskom i diskriminatorskom aktu koji je uperen upravo protiv građana Crne Gore.

- Smatramo da je ovo pitanje od životnog značaja, a mi kao nosioci prosvjetno-pedagoške misije, imamo dužnost da se izjasnimo i ukažemo cijeloj društvenoj zajednici na pogubne posljedice po sve nas, ukoliko Vlada nastavi da insistira na sumanutom projektu ukidanja vjekovnog postojanja Crkve - navodi se u saopštenju.

Prosvjetni radnici kažu da im nasljeđe slavne prosvjetarske tradicije govori da je ćutanje ravno saučesništvu, te se stoga svojim potpisom jasno svrstavaju uz svoj narod u njegovim pravednim zahtjevima.

- U suprotnom, ne zaslužujemo da nosimo časno zvanje prosvjetnog radnika. Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem - navodi se u saopštenju prosvjetnih radnika.