latinica  ћирилица
30/06/2020 |  10:56 | Autor: SRNA

Golić: Cilj izmjena zakona - efikasniji sistem zaštite životne sredine

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine biće omogućeno uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite životne sredine na teritoriji Srpske, rekla je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

- Izmjenama i dopunama ovog zakona pristupilo se prvenstveno zbog potrebe dodatnog usklađivanja njegovih odredaba sa izvorima prava EU kojima se uređuje oblast zaštite životne sredine - rekla je Golićeva obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je istakla da su zakonskim rješenjem propisani registar ispuštanja i prenosa zagađujućih materija, remedijacija, sanacija, rekultivacija i korisnik zemljišta.

- Zakonskim odredbama je preciznije regulisano pitanje zaštite zemljišta, te je ujedno propisana odgovornost korisnika zemljišta ukoliko se obavljanjem aktivnosti zagadi zemljište, te ako u slučaju incidenta ili nesreće velikih razmjera dođe do njegovog zagađenja, a propisane su i mjere koje u takvim situacijama nalaže ekološki inspektor - dodala je Golićeva.

Ona je naglasila da je odredbama predviđeno da se zaštita od buke uređuje posebnim propisom, koji donosi ministar.

- Zaštita zemljišta obuhvata zaštitu površine zemljišta i ispodpovršinskih slojeva zemljišta, a ostvaruje se sprovođenjem mjera i aktivnosti u postupcima planiranja, upravljanja, korišćenja, monitoringa i zaštite od zagađenja i degradacije zemljišta radi očuvanja njegovih prirodnih osobina i funkcija - rekla je Golićeva.