latinica  ћирилица
30/06/2020 |  12:22 | Autor: SRNA

Odluka o mjerama zabrane biće donesena u zakonskom roku

Sud BiH još nije donio odluku o zahtjevu Tužilaštva da se direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku odrede mjere zabrane, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.
Aleksandar Zolak - Foto: SRNA
Aleksandar ZolakFoto: SRNA

- Odluka će biti donesena u zakonom propisanom roku i upućena strankama - navedeno je u odgovoru Srni iz Suda BiH na pitanje da li je Sud prihvatio zahtjev Tužilaštva da se Zolaku odrede mjere zabrane kontaktiranja sa osumnjičenima, zaposlenima i svjedocima u predmetu "Fadil Novalić i drugi" koji su osumnjičeni za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije.

Tužilaštvo BiH predložilo je juče da osumnjičenom direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku bude određeno 30 dana zabrane kontaktiranja sa određenim osobama u agenciji kojom rukovodi, dok je advokat odbrane Senka Nožica tvrdila da nema osnova da mu se ta mjera izrekne.

Tužioci Mirza Hukeljić i DŽermin Pašić tvrde da je Zolak zloupotrijebio položaj, preduzeću "Srebrena malina" vlasnika Fikreta Hodžića dozvolio upis u registar veletrgovaca medicinskom opremom, iako nije ispunjavalo osnovne uslove, a potom, nakon intervencije iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića, izdao dozvolu za uvoz spornih respiratora i to 21 dan nakon što su Hodžić i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak potpisali kupoprodajni ugovor.

- Većina uslova nije ispunjena da "Srebrena malina" obezbijedi sigurnost kvaliteta skladištenja respiratora. To što je rađeno slično je kao kada bi nekom doktoru rekli da donese diplomu, a on donio potvrdu da je upisao fakultet. Inspektori Agencije nisu se uvjerili na kom mjestu će biti skladišteni respiratori - naglasili su oni.

Tužilac Hukeljić je, obrazlažući razloge za određivanje mjera zabrane, rekao da je kompletan postupak u procesu nabavke respiratora sproveden nezakonito.

- Postoji osnov za određivanja mjera zabrane - poručili su tužioci i naveli da se one odnose na sastajanje Zolaka sa svjedocima, osumnjičenima i pojedinim zaposlenima u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i drugim licima koja se u ovom predmetu trebaju pojaviti kao svjedoci.

Zolakov advokat Senka Nožica rekla je da je situacija izazvana virusom korona zahtijevala da se hitno reaguje, te ocijenila da za donošenje mjera zabrane nema razloga.

- Smatramo da u radnjama Zolaka nema krivičnog djela, pa mu se ne mogu izreći nikakve mjere. To je sve što mogu reći jer sve ostalo bi se smatralo pritiskom na rad Tužilaštva - navela je Nožica.