latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:22 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Usvojena Informacija o sastanku grupe za reformu javne uprave

Savjet ministara usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju 4. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i BiH, koji će biti održan 8. jula.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojen je Dokument za diskusiju i data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH, te je doneseno više operativnih zaključaka s ciljem blagovremene pripreme 4. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave.

Ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša predvodiće delegaciju BiH za visoki politički dijalog tokom sastanka koji će biti održan putem videolinka.

Na sastanku se očekuje diskusija o najvažnijim temama i pitanjima u vezi sa reformom javne uprave u BiH.

Drugi dio sastanka planiran je kao dijalog o reformi javne uprave na tehničkom nivou, kojim će u ime BiH predsjedavati koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Savjet ministara na današnjoj sjednici je usvojio i Informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke na osnovu Evropskog putnog lista za povratak /EU Laissez-Passer/.

Zaključeno je da se do 30. juna 2021. godine produžava upotreba EU Laissez-Passer, koje izdaju nadležni organi Njemačke za državljane BiH prilikom njihovog povratka/protjerivanja u BiH.

U periodu od 3. decembra 2015. godine do 31. marta 2020. godine od nadležnih organa Njemačke najavljen je dolazak 2.579 osoba. Od najavljenog broja u BiH je vraćeno 1.277 državljana BiH, a ukupno je 570 osoba prihvaćeno sa EU Laissez-Passer dokumentom, 663 sa pasošem BiH, 31 sa ličnom kartom BiH i 11 sa putnim listom BiH. Dva državljana BiH su prihvaćena sa validnim putnim dokumentima strane države.

Odbijen je prihvat 46 osoba /38 je zaustavljeno u Njemačkoj i osam je vraćeno iz Sarajeva/ zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.

Ministarstvo bezbjednosti će pratiti proces i po potrebi izvještavati Savjet ministara BiH.

Savjet ministara donio je izmjene Odluke o provođenju restriktivnih mjera utvrđenih rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prema članovima "Al-Kaide", Osame bin Ladena, talibana i drugih pojedinaca, grupa, privrednih subjekata i organizacija u vezi s njima.

Na ovaj način BiH u skladu sa svojim pravnim okvirom preduzima aktivnosti za adekvatno provođenje FATF specijalne preporuke koja se odnosi na primjenu međunarodnih i domaćih restriktivnih mjera u vezi sa terorizmom.

Na određene nedostatke u ovoj oblasti ukazao je Manival komitet tokom 59. Plenarnog zasjedanja, održanog početkom decembra prošle godine u Strazburu, navedeno je u saopštenju iz Savjeta ministara.

REALIZOVATI PREPORUKE SAVЈETA ZA LjUDSKA PRAVA UN

Savjet ministara primio je k znanju informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi sa zaključnim zapažanjima za objedinjeni 12. i 13. periodični izvještaj BiH o realizaciji Međunarodne konvencije o eliminaciji rasne i svih vidova diskriminacije pred Savjetom za ljudska prava UN.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo je da zaključna zapažanja objavi na svojoj veb-stranici, te da u roku od godinu dana Komitetu za ukidanje rasne diskriminacije dostavi informaciju o sprovođenju preporuka koje se odnose na pouzdane, ažurirane i razvrstane podatke o etničkom sastavu stanovništva, kao i socioekonomske indikatore o etničkim i nacionalnim grupama koje žive na području BiH, uključujući Rome, povratnike, izbjeglice i tražioce azila, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo je zaduženo da zaključna zapažanja Savjeta za ljudska prava UN i zaključke Savjeta ministara u vezi sa 12. i 13. objedinjenim periodičnim izvještajem dostavi svim nadležnim organima u BiH radi realizacije.

Savjet ministara usvojio je i izvještaj Ministarstva civilnih poslova sa sastanka Međudržavne komisije za praćenje sprovođenja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u toj zemlji, koji je održan početkom oktobra prošle godine u Sarajevu.

Zavod za zapošljavanje Slovenije najavio je da će početi sa uvođenjem dvojezičnog ugovora o radu, što će olakšati radnicima iz BiH da razumiju prava, uslove i obaveze, kako poslodavca, tako i radnika.

Između ostalog, dogovoreno je da bude unaprijeđena korespondencija između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Slovenije u vezi sa dostavljanjem oglasa za posao i obavještenja o započetom postupku, kao i dostavljanje poimeničnih podataka o izdatim, važećim i poništenim dozvolama.

Na sastanku je konstatovano da još ima slučajeva kada poslodavac naplaćuje od radnika troškove izdavanja radne dozvole, što nije u skladu sa Sporazumom.

Savjet ministara zadužio je nadležne institucije u BiH da postupe u skladu sa zaključcima Međudržavne komisije, o čemu će ih informisati Ministarstvo civilnih poslova koje će i ubuduće Savjetu ministara podnositi izvještaje o sastancima Međudržavne komisije.

Savjet ministara usvojio je i informaciju o radionici o temi "Usklađivanje legislative u oblasti eksploziva za civilnu upotrebu te prekursora eksploziva", čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti.

Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja zadužen je da održavanjem redovnih sastanaka sa predstavnicima nadležnih organa kantona, Republike Srpske i Brčko distrikta prati realizaciju aktivnosti usklađivanja zakona o prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova, te izvještava Evropsku komisiju o sprovođenju Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem/vatrenim oružjem i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu.

U saopštenju se dodaje da se preporučuje nadležnim organima u BiH da pokrenu aktivnosti u vezi sa izradom zakonodavstva koje će biti usklađeno sa pravnim propisima EU u oblasti eksploziva za civilnu upotrebu i prekursora eksploziva, te da u tom postupku izrade tabele za usklađivanje.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da pruži stručnu pomoć nadležnim organima u BiH pri usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, te koordiniše izradu tabele za izvještavanje.

Radionica je održana 9. i 10. decembra prošle godine u Sarajevu, na inicijativu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja, a u saradnji sa predstavnicima Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja, u okviru projekta koji podržava EU.

Organizacija ove radionice direktno je povezana sa realizacijom prvog strateškog cilja iz Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, dodaje se u saopštenju.