latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:47 | Autor: SRNA

Njemačke kompanije protiv sankcija Moskvi i "Sjevernom toku 2"

Oko 97 odsto njemačkih kompanija protivi se sankcijama koje su SAD uvele Rusiji i projektu "Sjeverni tok 2", pokazalo je najnovije istraživanje o poslovnoj klimi koje je sprovela Rusko-njemačka komora za spoljnu trgovinu.

U saopštenju Komore navodi se da je 59 odsto kompanija podržalo uvođenje kontramjera usljed prijetnje od američkih sankcija projektu.

Kompanije su predložile da EU uvede sankcije Vašingtonu.

Prema rezultatima istraživanja, 39 odsto ispitanika vjeruje da bi Vlada Njemačke i EU trebalo da odgovore na sankcije Vašingtona Rusiji i "Sjevernom toku 2", ulaganjem protesta diplomatskim kanalima.

Osim toga, 95 odsto njemačkih kompanija podržava neposredno ili postepeno ukidanje sankcija protiv Rusije, prenio je TASS.

- Gasovod je evropski investicioni projekat, koji unapređuje energetsku bezbjednost kontinenta. Evropa treba da održi suverenitet -  izjavio je predsjednik Rusko-njemačke komore za spoljnu trgovinu i predsjedavajući Izvršnom odboru austrijske kompanije OMV Rajner Zele.

On je naglasio da je "Sjeverni tok 2" važan projekat za Evropu u smislu sigurnosti isporuke gasa, garantovanih zaliha gasa bez rizika od smetnji u dostavi zbog situacije u zemljama kroz koje prolazi gasovod.