latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:53 | Autor: SRNA

Carinska prijava za uvoz pomoći iz Emirata još nije podnesena

Carinska prijava za uvozno carinjenje humanitarne medicinske pomoći koja je BiH dopremljena 27. maja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još nije podnesena, zbog čega roba više od mjesec dana stoji na međunarodnom aerodromu Sarajevo, rekao je Srni portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.
UIO BiH - Foto: RTRS
UIO BiHFoto: RTRS

- Ono što mi u UIO BiH čekamo jeste da bude podnesena carinska prijava za uvozno carinjenje i do tog momenta praktično roba i dalje stoji u skladištu. Neophodno je da u carinskoj prijavi bude naveden krajnji korisnik da bi roba bila uvezena u BiH uz oslobađanje od plaćanja indirektnih poreza - objasnio je Kovačević.

On je naveo da mora postojati i dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da bi carinska procedura bila obavljena, te da trenutno ne raspolaže informacijama u kojoj je to fazi.

Kovačević je rekao da je rok privremenog smještaja robe od 20 dana istekao, te da je iskorištena mogućnost produženja tog roka na dodatnih 20 dana.

- Poslije privremenog smještaja ta roba može biti smještena u carinsko skladište gdje može stajati neograničeno, ali nadamo se da se to neće dogoditi i postoje načini da se ta roba ne mora izvesti iz BiH - pojasnio je Kovačević.