latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:42 | Autor: SRNA

Nema značajnijih nuspojava nakon vakcinisanja

Stručnjaci ruskog Univerziteta Sečenov nisu primijetili značajne nuspojave kod volontera na kojima je testirana domaća vakcina protiv virusa korona, izjavila je šef Centra za stručno ocjenjivanje medicinskih proizvoda pri Univerzitetu Sečenov Јelena Smoljarčuk.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Ona je za TASS rekla da se testiranje sprovodi bez ozbiljnijih neželjenih reakcija, te da postoje očekivane, blage nuspojave.

- Radi se o takozvanim sistematskim i lokalnim reakcijama nakon vakcinacije, koje su blage i nestaju same bez bilo kakvih dodatnih mjera. Volonteri su dobrog zdravlja - naglasila je Smoljarčukova.

Prva faza kliničkog testiranja vakcine započeta je 18. juna na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu Sečenov, kada je vakcinisano prvih 18 volontera, a druga grupa od 20 volontera vakcinisana je 23. juna.

Smoljarčukova je objasnila da se vakcina sastoji od dvije podjedinice, te da je određen polovina primila jednu, a drugih devetoro volontera drugu podjedinicu, a volonteri druge grupe primiće punu vakcinu.

Prema riječima Smoljarčukove, nuspojave se obično pojavljuju odmah nakon vakcinisanja ili u narednih nekoliko časova ili dana.