latinica  ћирилица
30/06/2020 |  18:33 | Autor: SRNA

Opozicija u Sloveniji traži vanredne izbore

Političku scenu u Sloveniji potreslo je privođenje ministra ekonomije i potpredsjednika slovenačke Vlade Zdravka Počivalšeka, prvog koalicionog partnera premijera Јaneza Јanše, a većina opozicije traži održavanje vanrednih izbora ili glasanje o povjerenju Vladi, za koju smatraju da je izgubila svaki legitimitet, zbog malverzacija u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom epidemije virusa korona.
Slovenija (ilustracija) - foto:  SHUTTERSTOCK -
Slovenija (ilustracija) - foto: SHUTTERSTOCK

Novi predsjednik slovenačkih Socijalnih demokrata /SD/ Tanja Fajon rekla je da zbog skandala u vezi sa nabavkom medicinske opreme nije dovoljna ostavka ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, nego bi trebalo da odstupi cijela Vlada jer više nema moralnog legitimiteta, prenose slovenački mediji.

- Umjesto da se ta vlada bavi rješavanjem problema ljudi, mi se svi moramo baviti kriminalnim poslovima koji sežu do njenih vrhova. Pozivam Јanšu da podnese ostavku i da priliku za novu vladu koja bi odmah počela raditi i dobila povjerenje ljudi - poručila je Fajonova.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs podnio je ostavku zbog malverzacija u nabavci zaštitne opreme u borbi protiv virusa korona, dok premijer Јanez Јanša za sada ne želi da odstupi.

- Imam odgovornost za sve što se događalo - rekao je Hojs, dodajući da je policijska akcija hapšenja odgovornih ipak i politički motivisana.

Ostavku je podnio i direktor policije Anton Travner, koji isto smatra da je cijela akcija hapšenja politički motivisana.

Ministar ekonomije Zdravko Počivalšek osumnjičen je da je ugrozio javna sredstva nabavkom zaštitne opreme koja je bila znatno skuplja od cijena koje su vrijedile u to vrijeme.

Istragu sprovodi Specijalno državno tužilaštvo, a već dva mjeseca se prikupljaju materijali.