latinica  ћирилица
30/06/2020 |  18:47 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Tegeltija: Odluka o privremenom finansiranju do usvajanja budžeta

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je najvažnije na današnjoj sjednici bilo usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar ove godine kojom se za ove potrebe odobrava 241.500.000 KM.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Parlament još ne zasjeda, tako da želimo da imamo odluku o privremenom finansiranju prije isteka drugog kvartala, vjerujući da će budžet biti usvojen vrlo brzo na Domu naroda i na Predstavničkom domu i onda neće biti potrebna duža primjena, možda od nekih 15 dana - rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu.

On je konstatovao da je sa današnje sjednice skinuto pet-šest tačaka dnevnog reda.

Prema njegovim riječima, sa nekoliko posljednjih sjednica Savjeta ministara sa dnevnog reda se povlače tačke koje se odnose na imenovanja, i to na zahtjev ministrarke inostranih poslova Bisere Turković, pa je tako bilo i ovaj put.

- Tačke o imenovanjima povučene su sa dnevnog reda. To nije nikakvo iznenađenje - dodao je Tegeltija.

Kada je riječ o imenovanjima, Tegeltija je naveo da se na dnevni red sjednica Savjeta ministara stavljaju one tačke dnevnog reda za koje su završene konkursne procedure.

- Očekujem da bi u toku ove sedmice trebalo da bude postignut dogovor i još neki detalji pregovora političkih partija koje čine većinu u Savjetu ministara i da bi to trebalo biti završeno - kaže Tegeltija.

On je rekao da je bilo planirano i nekoliko tačaka u vezi sa Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina koje su već nekoliko puta bile na dnevnom redu, ali su na zahtjeva Turkovićeve povučene sa današnje sjednice.

- Ključno pitanje koalicionih partnera jeste kadrovska politika o kojoj još nema potpune saglasnosti. Pitanje koje se dugo povlači jeste Strategija procesuiranja ratnih zločina i jedan broj tačaka dnevnog reda koje su upravo u vezi sa tom strategijom. U ovom trenutku su konsultacije o Strategiji i mislim da ćemo sva druga pitanja u vezi sa tim završiti onda kada usvojimo Strategiju - istakao je Tegeltija.

On je dodao da su neke tačke povučene na zahtjev predstavnika hrvatskog naroda koji su tražili da se na narednoj sjednici Savjet ministara izjašnjava o tim tačkama.