latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:35 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Savjet ministara donio odluku o privremenom finansiranju institucija BiH (VIDEO)

Savjet ministara donio je Odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza u iznosu od 241,5 miliona maraka. Odluka će prestati da važi danom usvajanja Budžeta za 2020. godinu o kojem bi 7. odnosno 8. jula trebalo da se, po hitnoj proceduri, izjasne oba doma bh. Parlamenta. Istovremeno, ponovo su bošnjački ministri u Savjetu opstruisali usvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina i imenovanja menadžmenta više bh. institucija, za koje je konkursna procedura davno okončana.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministaraFoto: SRNA

Stranka demokratske akcije i njen ministarski kadar u Savjetu ponovo ucjenjuju. Imenovanja mogu, ali samo u "paketu" za svih - više od 30 agencija i bh. institucija čiji je aktuelni menadžment mandat odavno potrošio.

SIPA, Regulatorna agenciju za komunikacije, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje, Službeni list BiH, Agencija za javne nabavke... mjesecima već čekaju na zakonito rukovodstvo. I konkursna procedura je okončana. Ali, ministarka inostranih poslova Bisera Turković ne dozvoljava imenovanje. Ponovo su te tačke, na njenu inicijativu, povučene s dnevnog reda.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija skoro rješenje, ipak, najavljuje.

- Očekujem da bi u toku ove sedmice trebalo da bude postignut dogovor i još neki detalji pregovora političkih partija koje čine većinu u Savjetu ministara i da bi to trebalo biti završeno - kaže Tegeltija.

Јoš ranije SDA je imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA uslovila produženjem mandata direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću Osmici, čija je stručna sprema i dalje nepoznanica čak i Tužilaštvu BiH koji taj "biografski" detalj istražuje.

Višedecenijski nesvršeni student raznih fakulteta, u međuvremenu je postao kočnica i za preostala imenovanja. A i apetiti SDA su porasli. Žele i fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje, koja im prema ranijem dogovoru nikako ne pripada, a žele i, za Srbe i Hrvate neprihvatljivog, Selmu Cikotića na upražnjenom mjestu ministra bezbjednosti.

I dok je rješenje direktorsko-ministarskih paketa ipak izvjesno, Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina i dalje je na čekanju. I opet je "salto mortale" napravila SDA. Mjesecima usaglašavana i na kraju usaglašena Strategija, preko noći je za SDA postala neprihvatljiva. Sada bi ponovo da formiraju novu radnu grupu i kreiraju novu Strategiju.

Tegeltija ističe da su u toku konsultacije oko ove strategije i da će se sva druga pitanja vezana za to završiti onog trenutka kada se usvoji strategija.

Ministri su, ipak, u nečemu bili jedinstveni. Bosna i Hercegovina neće otvoriti svoje granice za državljane zemalja Unije, sve dok Unija ne otvori granice za državljane BiH. Iako je odluka drugačije sadržine za današnju sjednicu bila pripremljena, recipročne mjere zbog pandemije virusa korona, ostaće na snazi. Novu reviziju u Savjetu ministara najavljuju tek za dvije sedmice.