latinica  ћирилица
01/07/2020 |  07:47 | Autor: SRNA

U SAD preko 47.000 novih slučajeva zaraze

Broj novih slučajeva oboljenja kovid-19 u SAD povećan je za preko 47.000 tokom prethodnog dana, pokazuju zvanični podaci, što je najveći dnevni rast od početka pandemije, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti upozorio je da bi ovaj broj uskoro mogao biti udvostručen.

Kalifornija, Teksas i Arizona su novi epicentri zaraze u SAD i bilježe rekordan broj inficiranih.

- Јasno je da sada nemamo potpunu kontrolu. Veoma sam zabrinut jer bi ovo moglo da postane veoma loše - izjavio je pred senatskim komitetom doktor Entoni Fauči, šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je rekao da bi dnevni broj novih slučajeva mogao da dostigne 100.000 ukoliko se širom zemlje ne preduzme napor da se virus obuzda.

- Ne možemo se samo fokusirati na ona područja koja imaju porast. Ugrožena je čitava zemlja - rekao je on.

Fauči je dodao da nema garancija da će biti napravljena vakcina, ali da su prvi podaci obećavajući.

- Nadamo se da će doze biti dostupne do početka sljedeće godine - rekao je ovaj zdravstveni zvaničnik.

Broj novih slučajeva kovida-19 se više nego udvostručio u najmanje deset američkih država u junu, uključujući Teksas i Floridu. U dijelovima Teksasa i Arizone ponestaje slobodnih kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu.

Više od 126.000 Amerikanaca je umrlo od virusa korona, a milioni su izgubili radna mjesta jer su vlasti zatvarale javni život i privredu. Ekonomija je doživjela veliki pad u prvom kvartalu, a očekuje se da će učinak biti loš i u drugom kvartalu.