latinica  ћирилица
01/07/2020 |  08:41 | Autor: SRNA

Јovanović: Šta god se desi sa Tačijem, vrijeme radi za Srbiju

Nekadašnji diplomata Vladislav Јovanović ocijenio je da, šta god se desi sa optužnim prijedlogom koji je Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji podiglo protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, vrijeme radi za Srbiju jer je sve više argumenata protiv toga da se jednoj manjini dozvoli da stvori državu.
Vladislav Јovanović (Foto: atvbl.com) -
Vladislav Јovanović (Foto: atvbl.com)

- Nisam mnogo siguran da je ovo povlačenje Tačija za uvo preteće za njega. U pitanju je optužni predlog koji još nije stupio na snagu, a pitanje je hoće li, jer je taj sud američke proizvodnje. SAD ima obavezu da svoju pješadiju poštedi neprijatnih situacija, pa se bojim da bi optužnica mogla da bude vraćena kao nepotpuna, kako bi Tači imao "čiste" ruke da pregovara - smatra Јovanović.

On je ukazao na to da Tači mora da bude smijenjen ako se optužnica podigne i naglasio da je jasno da je podizanje optužnog prijedloga protiv predsjednika samoproglašenog Kosova za ratne zločine "čin brakorazvodne parnice između SAD i EU".

- To su političke diverzije. Zapadu se žuri da izdvoji jedan dio naše teritorije i napravi državu u predvidljivom roku, a da nas navedu ili natjeraju da prihvatimo stanje služe se sredstvima "šargarepe" - rekao je Јovanović za "Večernje novosti".

On je naglasio da Srbija više nije sama, da ima razvijene odnose sa Rusijom i Kinom kao novim osloncima moći, pa ne mogu da vrše pritiske nepažljivo.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači najavio je da će podnijeti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega za ubistvo skoro stotinu Srba, Roma i nealbanaca, progone i kidnapovanja.

Neizvjesno je ko će u ime Prištine nastaviti dijalog sa Beogradom s obzirom na to da EU vrši pritisak da Priština odredi svog pregovarača.