latinica  ћирилица
01/07/2020 |  10:40 ⇒ 11:26 | Autor: RTRS

Pretpremijerno izvedena predstava "Derviš i smrt"

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci u toku je rad na predstavi "Derviš i smrt". Ovo književno djelo Meše Selimovića režira Dejan Projkovski iz Sjeverne Makedonije.

Premijera predstave najavljena je za 2. septembar. Podsjećamo, Narodno pozorište ove godine obilježava 90 godina rada.

Rediteljsko ostvarenje Dejana Projkovskog rađeno po knjizi jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca Meše Selimovića zadire u neistražene hodnike ljudske duše u kojima se utrkuju sreće i tuge, radosti i boli, želje i nadanja.

Derviša, Ahmeda Nurudina, reditelj postavlja u epicentar drame kroz koju se prelamaju sve nevolje ljudskog vijeka satkane od velikih borbi malih običnih ljudi.

Ahmed Nurudin kao oličenje skrajnutog i zaboravljenog pojedinca u vrtlogu nemilosrdnih političkih i društvenih previranja postaje sinonim za sve one zaboravljene i nesrećne insane kojima je sudbina podarila tu sreću da se rode u srcu prelijepog Balkana, koji je kao sluga strogim gospodarima šiban sa sve četiri strane božjeg dunjaluka.

Inspiracija ovog vrsnog klasika poslužila je reditelju da se vješto poigra psihološkim profilima glavnih karaktera kojima je, po soptsvenom nahođenju, udahnuo jedan novi život.

Ovo psiohološko ostvarenje u svom potkontekstu analizira mračne dijelove ljudske svijesti iako je kroz glavnog lika Selimović diskretno uperio prst u korumpiranu vladajuću strukturu.

Sjajna scenografija i već sada dobro uigran glumački ansambl pred publiku će iznijeti cijelu lepezu ljudskih osobina upakovanu u jedan izuzetan scenski spektakl.

Brižljivo rađeni kostimi vješto oslikavaju epohu u kojoj se i odvija radnja komada koja je do sada javnosti predstavljena u formi filma, serije i televizijskog teatra.

Uloga Ahmeda Nurudina povjerena je glumcu Zlatanu Vidoviću kojeg je publika u protekloj pozorišnoj sezoni gledala u čak dvije glavne uloge, u ulozi Raskoljnikova u predstavi "Zločin i Kazna" i u ulozi Јovana Dučića u pozorišnom ostvarenju "Dučić".

Povezanost likova u zavrzlami filozofskih dijaloga otvaraju jednu novu dimenziju koja u svom finalnom ishodu prosječnom gledaocu nudi odgovore na vanvremenske dileme koje se provlače kroz cijelu radnju.

Premijera ovog tročasovnog pozorišnog ostvarenja zakazana je za 2. septembar, na ljetnoj sceni banjalučke tvrđave Kastel.