latinica  ћирилица
01/07/2020 |  10:51 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Vidović: Cilj zakona povećanje naplate potraživanja

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas u Banjaluci da je cilj Nacrta zakona o faktoringu povećanje naplate potraživanja i pravne sigurnosti u poslovanju ugovornih strana, što bi uticalo na povećanje investicija i konkurentnosti.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- Ovaj zakon predstavlja novinu u pravnom sistemu Republike i njegovo donošenje bi trebalo da doprinese povećanju naplate potraživanja, kao i pravne sigurnosti u poslovanju ugovornih strana, što bi uticalo na povećanje investicija i konkurentnosti uz istovremeno smanjenje zaduženosti privrednih subjekata, te jačanje konkurencije u finansijskom sektoru, kao i snižavanje cijene kapitala - rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da su razlozi za donošenje zakona inicirani sve većom potrebom za obrtnim sredstvima i zaštitom od kreditnog rizika, kao i mogućnošću upravljanja rizikom.

- Ovim zakonom se posao faktoringa uređuje kao nebankarska finansijska usluga koja predstavlja alternativni način finansiranja mikro, malih i srednjih privrednih društava radi prevazilaženja niske kreditne sposobnosti - rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da se navedenim zakonom uređuje pojam i predmet Faktoringa, ugovor o faktoringu, kao i prava i obaveze učesnika faktoringa.

- Prema zakonskoj definiciji faktoring je pravni posao kupoprodaje postojećeg nedospjelog ili budućeg kratkoročnog potraživanja, nastalog na osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanju usluge, u kome učestvuju ustupilac, faktor i dužnik. Pod kratkoročnim potraživanjem podrazumijeva se ono potraživanje koje dospijeva na naplatu u roku do godinu dana od dana prodaje robe, odnosno pružanja usluge - kaže Vidovićeva.

Prema njenim riječima, značajan dio ovog zakona odnosi se na propisivanje uslova za osnivanje i rad društva za faktoring.

- Društvo za faktoring je privredno društvo koje može biti osnovano u formi akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću sa sjedištem u Republici Srpskoj, a nadzor nad njegovim radom vrši Komisija za hartije od vrijednosti. Propisano je da iznos osnivačkog kapitala društva za faktoring bude najmanje 250.000 KM, kao i da je u cijelosti uplaćen u novcu, prilikom osnivanja, a postoji obaveza zadržavanja navednog iznosa za sve vrijeme rada društva - rekla je Vidovićeva.

Narodna skupština razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.