latinica  ћирилица
01/07/2020 |  11:09 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Turković: Formiranje ekspertskog tima uduplalo bi postojeću strukturu

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je da bi imenovanje Ekspertskog tima za Trgovsku goru uduplalo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomska pitanja.
Bisera Turković - Foto: SRNA
Bisera TurkovićFoto: SRNA

Prema njenim riječima, dodatni angažman "22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad, neprimjereno je u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje da vrate svoja izgubljena radna mjesta i sa pravom očekuju podršku zemlje u tom nastojanju".

- Važno je napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa /Službeni glasnik BiH 28/16/, da je na prijedlog ministra Staše Košarca Savjet ministara donio Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora /21. maja/ - navela je Turkovićeva.

Ona je u saopštenju objavljenom povodom, kako tvrdi, napada vezanih za Trgovsku goru, napomenula da "uz Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i da se sada nastoji da se osnuje ekspertska grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje pravno savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova".

Turkovićeva je navela da je "u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora, a sve se pravdalo žurbom".

Ona je upitala "čemu tolika žurba ako Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče životne sredine na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna da dostavi BiH na usaglašavanje".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je juče da ne može da razumije razloge zbog kojih je Turkovićeva sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara skinula odluku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Košarac je rekao da je obrazloženje Turkovićeve - da je rano za ekspertski tim jer Hrvatska još ništa ne radi po tom pitanju - potpuno neargumentovano, te napomenuo da je o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru postignuta saglasnost svih u BiH - i Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta.