latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:03 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Od danas praćenje stanja usjeva - uz nekoliko klikova na računaru (VIDEO)

Praćenje stanja usjeva - uz nekoliko klikova na računaru. Od danas, iz resornog ministarstva moći će da vide šta se nalazi na svakoj parceli u Srpskoj. Ministarstvo poljoprivere i Kompanija M:tel realizovali su projekat digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje, putem pametnog softverskog rješenja "Et-farm".
Pašalić i Lopičić - Foto: RTRS
Pašalić i LopičićFoto: RTRS

Korišćenjem ovog programa ministarstvo je već ustanovilo da ove godine 2.000 hektara pod pšenicom, koje su proizvođači prijavili putem sistema registra poljoprivrednih gazdinstava, ustvari ne postoji.

Oni koji budu dostavljali lažne podatke o zasijanim površinama ostaće bez podsticaja.

- Primjera radi, ove godine smo ustanovili da 2.000 hektara pod pšenicom koju su naši proizvođači prijavili kroz sistem registra u stvari ne postoji. Ako uzmemo da podsticaji za pšenicu iznose 300 KM po hektaru i u obzir ove 2.000 hektara, gdje pšenica nije posijana, dođemo do uštede od 600.000 KM - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumatstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Riječ je o domaćem proizvodu. Ovom digitalnom platformom ministarstvo, ali i poljoprivrednici, posredstvom satelitskih snimaka i naprednih algoritama mogu vidjeti precizno sve parametre zemljišta.

- U prvoj godini imamo ambiciju u ovom projektu da se kontrolišu podsticaji koje država daje. Kroz ovaj proizvod Vlada će moći da jednim klikom vidi da li je zasijana određena kultura, za šta su podsticaji dati kao i mnoge druge detalje - kaže Marko Lopičić, generalni direktor kompanije M:tel Banjaluka.

Digitalni sistem omogućava i da se očita koliko je vlažno zemljište, koliko ga je potrebno đubriti, te koji je prinos po jedinici mjere.

Korišćenjem ovog sistema poljoprivrednicima će biti omogućena kontrola troškova proizvodnje.