latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:17 | Autor: SRNA

Slučaj "Azra Miletić": Analitičar SIPA svjedočio o šematskom prikazu komunikacije optužene

Na obnovljenom suđenju sudiji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, svjedočeno je o analizi i šematskom prikazu komunikacija, poziva i SMS poruka, koja je ostvarena sa telefonskih brojeva optužene, te brojeva koje su koristili "S-1", "S-2" i Vlatka Maksimović.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, službenik Agencije za istrage i zaštitu BiH Emir Sokočević rekao je da je po nalogu Tužilaštva BiH sačinio šematski prikaz komunikacije brojeva koje je koristila Miletićeva s brojevima koji su "interesantni" Tužilaštvu za određene dane, kao i prikaz brojeva koje su koristili Ramo Brkić, Senad Šabić i svjedok "S-3", prenosi "Birn".

Svjedok je naveo da nije postojala komunikacija Miletićeve sa brojevima koje je koristio Brkić, kao ni sa brojevima koje je koristio Šabić i svjedok "S-3".

On je dodao da je analizirao komunikaciju između brojeva za koje je dobio naredbu u periodu od 1. marta 2014. do 25. Februara 2015. godine.

Sokočević je pojasnio da je ukupan broj kontakata, poziva i SMS poruka između Miletićeve i "S-1" sa jednog broja 257, a s drugog broja tri, te da je sa "S-2" imala pet međusobnih komunikacija, dodavši da je ukupan broj komunikacija, telefonski pozivi i SMS poruke sa Vlatkom Maksimović 1.118.

Svjedok je pojasnio da u naredbi koju je dobio za analizu nije naznačeno da se traži sadržaj SMS poruka, već lokacije baznih stanica koje su evidentirale pozive.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. godine otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletićeva osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara, a oslobođena je optužbe za kršenje zakona, te je dalje vođenje postupka preneseno na sarajevski Opštinski sud.

Nekadašnji komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, a kasnije optužen za davanje dara, u junu prošle godine izručen je iz Slovenije vlastima BiH.

Brkića je u novembru 2015. godine Sud BiH pravosnažno osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 11 godina zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebe položaja.

S Brkićem je u predmetu zbog organizovanog kriminala na deset godina zatvora osuđen i Senad Šabić, za kojim je, takođe, raspisana Interpolova potjernica.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sudijom Suda BiH Azrom Miletić, kojoj su, kako optužnica navodi, preko posrednika nudili dar kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivice u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Pred početak suđenja obojica su napustila teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv Miletićeve.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.